dinsdag 22 maart 2011

Fidesz en extreem-rechts


Ruim tien dagen werden de pakweg 300 zigeuners van het dorpje Gyöngyöspata (2500 inwoners) openlijk geterroriseerd. Na een demonstratie “tegen zigeunermisdaad” in het dorp op 6 maart door een paar duizend leden van extreemrechtse organisaties, bleven deze deels geüniformeerde bendes “om orde op zaken te stellen.” De zigeuners werden beledigd en bedreigd. Groepen extremisten patrouilleerden in het dorp en omsingelden het zigeunerwijkje. De bewoners waren zo bang dat ze hun huizen niet meer uit durfden en hun kinderen niet meer naar school durfden te sturen.
 
Helaas, het optreden van de extreemrechtse bendes werd ten volle en actief gesteund door zeker de helft van de blanke bevolking van Gyöngyöspata. Mede daarom greep de officiële politie, die al die tijd wel aanwezig was, niet in. Ook was er geen president, premier of minister voor minderheidszaken die het waagde naar het dorp af te reizen om zich op de hoogte te stellen en duidelijk te maken dat dit echt niet kon. Pas nadat het dorp tien dagen lang in de greep van deze bendes was geweest, boog de regering zich over de situatie en gaf vervolgens de minister van binnenlandse zaken Pintér opdracht om een actieplan op te stellen wat er gedaan zou kunnen worden aan de toenemende activiteit van dergelijke paramilitaire groepen. Rijkelijk laat en rijkelijk slapjes, dunkt me.
De omsingeling van de zigeunerstraat
Nu moet ik op voorhand zeggen dat de problemen complex zijn. Het gaat hier om arme dorpen met veel werkloosheid, waarbij de zigeuners dan vaak weer de armsten der armen zijn. Onder de ‘blanke’ inwoners is de werkloosheid bij wijze van spreken 25 of 30% maar onder de zigeuners eerder 80%. Dus leven velen van hen van uitkeringen, is er een hoop alcoholisme (sowieso een wijdverbreid verschijnsel in Hongarije) en doen de zigeunerkinderen het slechter dan gemiddeld op school. Er is, dus, ook heel veel kleine misdaad zoals diefstalletjes van het erf of uit de dorpswinkel, kleine inbraken en vechtpartijen waar alcohol weer een grote rol in speelt. Het is al gauw een neerwaartse spiraal van achterstand, wederzijdse discriminatie en wederzijds wantrouwen. Dat is bepaald niet makkelijk te doorbreken.
Deze sociale wantoestand is tegelijk de machtsbasis van de extreemrechtse partij Jobbik (wat in het Hongaars vrij vertaald zowel “rechtser” als “beter” betekent). En aan Jobbik verwant zijn een hele reeks paramilitaire groepen, zoals de Hongaarse Garde (door de rechter verboden en opgegaan in), de Nieuwe Hongaarse Garde, de Hongaarse Nationale Garde en Voor een Mooiere Toekomst (Szebb Jövö-ért). Al deze clubs paraderen dreigende rond achter deze of gene semi-fascistische vlag en gehuld in zwarte uniformen, camouflagekleding of legergroene jassen. Bovendien zijn een deel van de al veel langer bestaande officiële dorpswachten (een soort vrijwillige hulppolitie op dorpsniveau) geïnfiltreerd en/of vergenomen door extreemrechtse types. Ook een hoogst explosief sociaal-politiek mengsel.


Extreem rechts marcheert in Boedapest
Nu was een van de weinige lichtpuntjes van de electorale machtsgreep van Fidesz dat daardoor in ieder geval extreemrechts terug zou worden gedrongen. Deels omdat Fidesz de agenda van extreemrechts op punten overnam (harder optreden tegen misdaad, meer politie op straat), deels omdat Fidesz had beloofd ook resoluut op te zullen treden tegen die extreemrechts paramilitaire groepen. Helaas was daarvan, nu althans, niets te merken. Maar daar zal de regering toch ook op zijn tellen moeten passen, want Jobbik wordt weer duidelijk actiever. In de eerste acht maanden na de Fidesz-overwinning hield de partij zich redelijk rustig. Maar nu ze in de opiniepeilingen steeds verder dreigt weg te zakken (van 15% naar 14% naar 11%), hebben ze klaarblijkelijk besloten weer offensiever op te gaan treden. Gyöngyöspata was het eerste resultaat, maar nadat ze hun ‘belegering’ daar vrijwillig hadden beëindigd, kondigden ze aan op korte termijn ook in andere dorpen “de zigeunermisdaad” op soortgelijke wijze te zullen gaan bestrijden. Tijd voor de actie die Orbán beloofde. Ik ben benieuwd, maar niet al te optimistisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten