zaterdag 10 december 2011

Nee! – Misschien - Ja toch?



Tussen nu en maart 2012 wordt het economische lot van Hongarije beslist. De keus is eigenlijk een simpele: ofwel Hongarije gaat akkoord met serieuze en verdergaande controle van Brussel en het IMF ofwel Hongarije gaat voort op de nationalistische weg van de “economische onafhankelijkheidsstrijd” en loopt het risico van een politiek isolement en een financieel faillissement.

Nadat Orban in de nacht van 8/9 december tijdens de Euro-vergadering eerst “nee” zei tegen het Europact, werd dat in de uren daarna haastig gecorrigeerd. In de loop van de ochtend van 9 december werd het al snel “misschien” en ’s avonds was er al de suggestie van “ja, maar” eerst moet het parlement instemmen. Diplomatiek gestuntel van de bovenste plank. Maar aangezien dit parlement tot nu toe altijd doet wat Orbán dicteert, zou er geen probleem moeten zijn, toch?

“Ja” tegen het nieuwe Europact betekent “ja” tegen controle door Brussel op de Hongaarse begroting. En “ja” tegen een standby lening van het IMF betekent “ja” tegen de voorwaarden die het IMF daaraan stelt: controle op het economisch beleid. Het Europact moet in maart 2012 getekend worden (maar als Hongarije wil deelnemen aan de gesprekken over de details, zal het al in januari moeten beslissen) en de onderhandelingen met de IMF beginnen in januari en kunnen geen maanden duren: maart dus.

Nu weet je het maar nooit, want het nationalisme is Orbán’s voornaamste troefkaart. Hij zei niet voor niets die nacht eerst in een opwelling “nee.” Ook vroeg hij zich toen het alweer “misschien”was, wel openlijk af of de afspraken die golden voor Eurolanden ook moesten gelden voor niet-Euro landen? Wellicht een poging een opening te creëren om toch nog onder die vermaledijde meekijkers over zijn schouder uit te komen. En last but not least: hij heeft de Hongaarse kiezers zo vaak en hard verzekerd dat hij nu niet en nooit niet zou buigen voor Brussel en Washington, dat nu “ja” zeggen grote politieke gevolgen kan hebben.

Maar een dubbele “nee” heeft ook grote gevolgen, want dat betekent dat het land zich verder losmaakt van de EU  en geen garantielening krijgt van het IMF. Dan zinkt het vertrouwen van de internationale financiële wereld in dit land tot ver beneden nul, waarderen alle rating agencies de waarde van Hongaarse obligaties alsnog af tot junk, stort de waarde van de forint volstrekt in elkaar en wordt de rente die Hongarije moet gaan betalen op leningen onbetaalbaar hoog. Het toeval wil dat het land komend jaar een fors deel van zijn buitenlandse schulden moet gaan aflossen en daar is dan geen geld voor. En dan is er al snel ook geen geld meer voor het betalen van de ambtenaren, verpleegsters, onderwijzers, treinpersoneel enz. enz. Kortom, Hongarije heeft Brussel en het IMF verschrikkelijk nodig om 2012 door te komen.

In alle redelijkheid moet het dus wel een dubbele “ja” worden, maar redelijkheid is nou net wat de laatste anderhalf jaar een beetje heeft ontbroken. Het worden interessante weken. Misschien. Ja toch?


Verder de afgelopen week:

- Premier Orbán heeft ook erkent dat de begroting voor 2012, die zelfs nog niet is ingegaan, geheel moet worden herschreven. Niet omdat de eurocrisis alles anders maakt, want die crisis was er in oktober toen deze begroting geschreven werd echt ook al. Het is precies zoals veel critici toen al zeiden en al weken herhalen: het is prutswerk. En wat te denken van de door Fidesz benoemde budgetcommissie van “experts” die deze begroting nog maar kort geleden pontificaal goedkeurde? Een commissie opgericht ter vervanging van de  daadwerkelijk onafhankelijke begrotingscommissie die moest verdwijnen omdat ze te kritisch was?

- De Landelijke Raad voor Publieke Aanbestedingen, die dus moet controleren of de aanbesteding van overheidsopdrachten wel netjes verloopt, heeft een opdracht ter waarde van een miljoen euro verleend voor het inrichten van haar nieuwe kantoor ....zonder de wettelijk verplichte openbare aanbesteding. Nou publiceerde Transparency International recent een onderzoek waaruit bleek dat er in 50% van de openbare aanbestedingen uiteindelijk maar één biedende partij is die dus automatisch het contract krijgt, meestal voor teveel geld. En vaak zijn de voorwaarden voor de aanbesteding ook zo in elkaar gezet, dat er eigenlijk maar één partij kan bieden en winnen, en laat dat nou vaak een bedrijf zijn dat goede banden heeft met deze of gene politicus ter rechterzijde? Zeker, dit gebeurde onder de vorige regeringen ook. Maar in plaats van het aan te pakken zoals beloofd, wordt het erger.

- Een fraai staaltje (zelf)censuur. De staatstelevisie zond een interview met een Hongaarse politicus , waarbij op de achtergrond een derde persoon in beeld was: de voormalige voorzitter van het Hooggerechtshof meneer Lomnici. In latere uitzendingen was meneer Lomnici echter geheel weggeretoucheerd want, zo bleek, de man is uiterst kritisch over de regering en staat op een zwarte lijst van personen die absoluut niet in beeld mogen. Nadat de zaak was onthuld door een nieuwswebsite kwam er natuurlijk snel een verklaring dat dit slechts het initiatief was van een paar individuen en dat die op de vingers waren getikt. Ja ja.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten