dinsdag 7 oktober 2014

Hongaarse EU commissaris afgewezen

Het Europees Parlement vindt de Hongaar Tibor Navracsics niet geschikt als Europees Commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Burgerschap. Na twee zittingen besloot de sollicitatiecommissie die naar alle kandidaten kijkt Navracsics, medeverantwoordelijk voor veel van de autoritaire wetgeving die onder premier Viktor Orbán de afgelopen vier jaar is ingevoerd, niet te accepteren. Persoonlijk is hij weliswaar geschikt voor een bestuurlijke post, maar als commissaris op die betreffende post die hem is toegedacht is hij ongeloofwaardig omdat hij te zeer een vertegenwoordiger is van het on-Europese beleid van Orbán. Wat Navracsics vooral werd kwalijk genomen was dat hij tijdens de eerste hoorzitting deed alsof er eigenlijk niets mis was met het beleid van Orbán en voor zover dat wel zo was, hij het daar nooit mee eens was geweest en er ook persoonlijk nooit enige rol in had gespeeld. Voor elke waarnemer is duidelijk dat dat zeer bezijden de waarheid is. In tweede instantie distantieerde Navracsics zich, op aandringen van de sollicitatiecommissie, schriftelijk nog wel van een deel van het beleid van zijn baas (met name de mediawetgeving), maar dat was eerder minder dan meer geloofwaardig. Meer details in het Engels hier en hier.
De afwijzing komt als een verrassing, want iedereen dacht dat er een politieke deal was gesloten om Hongarije deze onbelangrijke post te geven en de kwestie van de persoon verder maar te laten voor wat hij is. Niet dus. K
ennelijk wilde een meerderheid van het parlement nogmaals een signaal van onvrede richting Hongarije de wereld insturen. Dat  is uiteraard een blamage voor de regering Orbán, maar de boodschap die een groot deel van de Hongaarse bevolking krijgt, is een andere. Volgens de Fidesz media is het een overwinning dat Navracsics als persoon geschikt is verklaard. Punt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten