woensdag 7 maart 2012

Een nieuwe ronde



De EU wil verdere toezeggingen van de Hongaarse regering, de Venetië commissie kritiseert de aantasting van de onafhankelijke rechtspraak en onder financiële analisten begint de mening post te vatten dat er alleen maar een overeenkomst komt als de markten de regering Orbán daartoe dwingen.


Spoel de schaamte weg! Demo op de straat van de vrije pers.
De Europese Commissie heeft kritisch gereageerd op de antwoorden van de Hongaarse regering op de kritiekpunten die Brussel eerder uitte. Commissaris Reding noemde de antwoorden van Orbán, een document van 100 pagina’s, eerder “redelijk vaag.” Vandaag heet het dat “er vooruitgang is geboekt,” maar ook dat er “nog steeds zorgen en problemen” zijn en dat de Hongaarse regering binnen een maand met verdere uitleg en concrete verandering in wetgeving moet komen. Formele gesprekken over financiële steun kunnen niet beginnen voordat deze kwesties zijn opgelost, onderstreepte de Commissie nog maar eens.

Een andere tegenvaller voor Orbán is het oordeel van de Venetië Commissie (adviesorgaan van de Raad van Europa), dat de hervormingen in de rechtspraak in Hongarije recent heeft onderzocht. Volgens dagblad Népszabadság pakt dat oordeel negatief uit. Het nieuwe administratieve opperhoofd van de rechterlijke macht Tünde Handó (een huisvriendin van de Orbáns en een Fidesz getrouwe) heeft veel te veel macht en de commissie ziet ook geen enkele praktische reden voor de gedwongen vervroegde pensionering dit jaar van meer dan 250 oudere rechters.

Nu heeft het er de laatste weken de schijn van dat de regering Orbán geen enkele haast meer heeft. Drie maanden geleden zei de premier nog dat hij bereid was de nodige compromissen te sluiten om snel met de EU en het IMF tot overeenstemming te komen over een lening van 15-20 miljard euro. Dat haalde de financiële druk van de ketel  (de koers van de forint werd wat sterker, de rente die het land moet betalen daalde) en blijkbaar concludeerde Orbán daaruit dat het allemaal wel zo’n vaart niet zal lopen. “De regering wil helemaal geen overeenkomst als het dat maar enigszins kan vermijden,” aldus financieel analistenbureau Nomura. “Er komt geen akkoord tenzij de financiële markten de regering daartoe dwingen.” Vrij vertaald: als de forint weer danig verzwakt, de rentepercentages weer omhoog schieten en Hongarije opnieuw richting faillissement koerst.


Verder deze week:

- Ook de openbaar vervoersmaatschappij van Boedapest, de BKV, zit zwaar in de financiële problemen en volgens sommigen dreigt er zelfs een faillissement (wat het hele land mee kan slepen want het gaat om heel veel geld) als er niet binnen een paar weken wat gedaan wordt. Het is een oud probleem. Geen enkele regering heeft de afgelopen 20 jaar de BKV serieus op orde gebracht. En Fidesz was de laatste anderhalf jaar zozeer bezig met het verankeren van haar macht, dat ze dat probleem steeds weer voor zich uit heeft geschoven. Net als bij het faillissement van luchtvaartmaatschappij Malev een maand geleden. Dat zat er natuurlijk ook al heel lang aan te komen, en toch was er op het moment dat het bedrijf omviel geen noodplan klaar. Who’s next?

- De plagiaatzaak tegen President Pál Schmitt wordt steeds omvangrijker. De eerste beschuldiging van weekblad HVG was dat zijn proefschrift (een stuk over de schermsport uit ) voor een belangrijk deel was overgeschreven van een Bulgaarse prof. Het blad publiceerde uitgebreide uittreksels. Een paar weken later kwam HVG ook met aanwijzingen dat andere delen van het werkje waren gekopieerd van een Duitse prof. En nu zegt het blad sterke aanwijzingen te hebben dat nog eens een reeks pagina’s afkomstig zijn uit een folder van het Olympisch Comité uit 1990 en het Olympisch Charta. Geen van deze bronnen staat in het proefschrift vermeld. Van de 215 pagina’s van het werkje (225 als je grafieken en tabellen meerekent) lijken er nu 213 afkomstig van elders. Heeft hij er toch twee zelf geschreven. Wellicht.
Een commissie van de Semmelweis universiteit komt eind maart met een oordeel over de zaak, maar nu al lijkt het erop dat aftreden de enige optie is.

- Ook de pro-Orbán krachten gaan op 15 maart weer een grote demonstratie houden en die wordt vast groter dan de anti-demo. Dat maakt de inhoud van het regeringsbeleid er uiteraard niet democratischer of beter op.

-  De 80 jarige schrijver Akos Kertész heeft politiek asiel aangevraagd in Canada vanwege de tegen hem gerichte lastercampagne en dreiging met fysiek geweld. Kertész schreef een half jaar geleden een kritisch stuk over de regering ÍOrbán waarbij hij ook uithaalde tegen het Hongaarse volk dat het in zijn genen heeft om te kiezen voor autoritaire leiders. Je kunt erover twisten hoe gelukkig of ongelukkig die zinsnede was, feit is dat de gemeente Boedapest vervolgens een jaren geleden aan hem verleend ereburgerschap heeft ingetrokken en dat hij naar eigen zeggen verbaal en fysiek regelmatig wordt bedreigd. Politiek asiel gaat wellicht wat ver - het lijkt erop dat Kertész met die aanvraag een teken van protest heeft willen afgeven - maar dat een man na 80 jaar zijn land verlaat omdat hij zich er niet veilig voelt, is geen best teken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten