zondag 4 maart 2012

Laveren loont



De afgelopen maand lijkt de neergang van Fidesz in de opiniepeilingen tot stilstand te zijn gekomen, een bevestiging dat de vaste aanhang van Viktor Orbán inderdaad tussen de 20 tot 25% van de kiezers ligt en dat er echt heel wat moet gebeuren aleer de partij die electorale basis verliest. De regeringspartij is recent zelfs weer een enkel procentje omhoog gegaan, mogelijk een effect van de manier waarop Orbán de strijd met Brussel weet uit te buiten: hij als de heldhaftige verdediger van de Hongaarse onafhankelijkheid tegenover het Brusselse kolonialisme en de links-liberale laster.


Opvallend is natuurlijk ook dat zowel de socialisten als het extreemrechtse Jobbik  wat er ook gebeurt rond de 12% steun blijven hangen. En de Groene LMP, die nog eens heeft bevestigd dat ze absoluut niet wenst mee te werken aan een Ronde Tafel van Democratische oppositiepartijen, kan met haar 8 a 9% evenmin een deuk in een pakje boter slaan. Kortom: als Orbán op deze wijze voort weet te laveren en manoeuvreren heeft de partij weinig te duchten. En alle bezuinigingsellende die straks weer over ons wordt uitgestort, is natuurlijk ook de schuld van de vorige linkse regeringen en de EU, het IMF, de Wereldbank en de multinationals


Verder deze week:

- Al iets eerder gebeurd maar toch nog even: een voorstel van de LMP om de archieven van de voormalige communistische geheime dienst openbaar te maken zodat duidelijk wordt wie wel en wie niet met die dienst heeft samengewerkt, is door de kampioen van het anticommunisme, Fidesz, getorpedeerd. Niet verwonderlijk want dan zouden ook de beschuldigingen weer boven water komen dat tal van hoge Fidesz politici op die loonlijst stonden, zoals de staatspresident, drie ministers in het huidige kabinet, de kardinaal en een aantal bisschoppen, hoge zakenlieden die Fidesz van geld voorzien enz.

- Volgens Milla (Éen miljoen voor de persvrijheid), de organisatie achter de grote anti-regeringsdemonstraties van de afgelopen anderhalf jaar, is de Hongaarse belastingdienst een onderzoek gestart tegen de twee individuen die namens Milla geld inzamelen voor het financieren van die protesten. Daarbij schroomt de dienst niet om, hoewel het onderzoek over het jaar 2010 gaat, ook gegevens op te eisen over 2011 zoals wie precies hoeveel geld heeft overgemaakt, aldus Milla. Op 15 maart aanstaande, de nationale feestdag ter herdenking van de opstand tegen de Habsburgers in 1848, organiseert Milla opnieuw een demonstratie.

- Bij wet is de eed die advocaten moeten afleggen gewijzigd. In de nieuwe eed zweren Hongaarse advocaten net als vroeger dat ze zich aan de wet en de grondwet zullen houden, maar nu zweren ze ook dat ze de Hongaarse natie zullen dienen (hoe zit dat dan als ze bijvoorbeeld namens een client de staat aanklagen?) en wat uit de eed verdwenen is, is dat ze de informatie die ze in hun beroep te weten komen vertrouwelijk zullen behandelen.

- Er schijnt sprake van te zijn dat in het middelbaar onderwijs niet alleen militaire training een verplicht onderdeel wordt, maar dat er ook wordt gewerkt aan een curriculum waarbij de christelijke visie op de man-vrouw relatie, opvoeding, het belang van het huwelijk, en seksualiteit op scholen uiteen wordt gezet.

- De Hongaarse kardinaal Gyula Márfi,verdedigt Orbán  en hekelt de linksen, de ultraliberalen en vooral het internationale grootkapitaal dat in New York zetelt en tegen deze regering samenspant. Lees en huiver: http://pusztaranger.wordpress.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten