maandag 25 oktober 2010

Pensioenfraude

Ik was tot voor kort altijd wat sikkeneurig dat ik nu al jarenlang mijn pensioengeld over moet maken naar het Hongaarse staatspensioenfonds. Want het is een hoop geld en het pensioentje van de Hongaarse overheid dat daar t.z.t. tegenover staat is waarschijnlijk een schijntje. Ach, verzuchtte ik dan steevast, kon ik ook maar mijn pensioenpremie in een privaat pensioenfonds naar keuze stoppen, zoals de meeste Hongaren sinds de pensioenhervorming van 1997. Helaas, als buitenlander van 50+ kwam ik voor dat nieuwe systeem niet in aanmerking.

Maar ik geloof dat ik daar nu blij mee moet zijn. Want wat heeft de Almachtige in zijn wijsheid besloten? Dat de private pensioenfondsen in Hongarije - die van de Aegon is de één na grootste, van de ING Bank de twee na grootste - verderfelijke, gokverslaafde en geldverkwistende instituties zijn die zo snel mogelijk moeten worden opgeheven. En om te beginnen heeft de regering besloten dat ze de premies van 3 miljoen pensioengerechtigde Hongaren (die om een mij duistere reden niet rechtstreeks maar via de belastingdienst APEH worden overgemaakt naar die fondsen) gewoon een maandje of 14 niet doorsluist zodat het begrotingstekort wat minder hoog uitvalt. Dat bespaart 30 miljard forint per maand oftewel 420 miljard (1,5 miljard euro) in totaal. Wat de pensioenfondsen, met wie de overheid een overeenkomst heeft, en de pensioengerechtigden, van wie die premies zijn, daarvan vinden? Who cares? Regeren is doorpakken en dan moet je je niet laten afleiden door trivialiteiten als de meningen van belanghebbenden.
Het is potdomme alsof je bank besluit dat ze je automatische overschrijving van de huur gewoon een jaartje naar hun eigen rekening doorsluizen, 'want dat komt ons beter uit'. Of dat de Nederlandse regering zou besluiten de pensioenpremies van ambtenaren en trendvolgers gewoon een jaartje niet naar de ABP over te maken. Het is een vorm van willekeur van overheidswege die wat mij betreft in Europa niet thuishoort, maar vandaag de dag in Hongarije helaas geen uitzondering meer is. Als jij of ik zoiets zouden doen, zouden we worden opgepakt voor fraude, verduistering of diefstal, maar ja, in het land van De Tweederde Revolutie zijn sommige dieren wat gelijker dan anderen.
"Jawel, maar alles wordt over 14 maanden terugbetaald," zegt minister van economische zaken György Matolcsy. En dat moet ik geloven, van dezelfde mensen die een overeenkomst (met pensioenfondsen en pensioengerechtigden) gewoon eenzijdig opzeggen? En waar moet die 1,5 miljard euro die er nu niet is in 2012 opeens vandaan komen (plus, overigens, een procentje of acht rente)? Van de fantastische economische groei komend jaar? En als die nou eens niet zo fantastisch blijkt te zijn als regeringswoordvoerders voorspellen, maar eerder bescheiden zoals de meeste onafhankelijke economen denken? Dan kan János Modaal op zijn minst naar een deel van zijn geld fluiten.
Maar ook hierop heeft Fidesz wat bedacht. Want tegelijk wordt er alles aan gedaan om werknemers aan te sporen terug te gaan naar het ene grote staatspensioenfonds en afhankelijk van de vraag hoeveel mensen dat doen (de schattingen varieren van 40-60%) is dat niet alleen de doodsteek voor menig privaat pensioenfonds, maar ook een navenante vermindering van het bedrag dat de overheid t.z.t. terug moet betalen, althans, nominaal.

Zoals gebruikelijk heeft de regering alles nog lang niet goed doordacht.
- Want wordt gebeurt er met de binnenlandse kapitaalmarkt waarvan de private pensioenfondsen een belangrijk deel zijn en die zoveel van de Hongaarse staatsschuld financieren tegen een redelijke prijs? Zonder die markt moet Hongarije nog meer geld internationaal lenen en dat is een tikkie duurder.
- En gaan mensen wel zo massaal terug? Nu hebben ze een systeem dat ondoorzichtig is en een hoop fouten kent (ja, het was hard toe aan een hervorming) maar waar ze in ieder geval voor hun eigen pensioen sparen. Teruggaan betekent dat ze opnieuw in een omslagstelsel terecht komen: zij betalen voor de uitkeringen aan de gepensioneerden van nu en wat ze zelf later krijgen moeten ze maar afwachten. En dat is geen aanlokkelijk perspectief, want dergelijke pensioensystemen - daar zijn alle deskundigen het over eens - zijn in een vergrijzende maatschappij onhoudbaar. Terwijl systemen met private pensioenfondsen, zelfs al beweert Orbán dat die nergens ter wereld werken, onder goede regelgeving en controle wel levensvatbaar zijn, zie Nederland.
- De socialisten willen nu een referendum tegen deze plannen gaan organiseren. Want opiniepeilingen geven aan dat tweederde (!) van de Hongaren er eigenlijk tegen zijn. Eens zien wat Fidesz nu weer gaat verzinnen om zo'n referendum tegen te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten