zondag 4 december 2011

Nog wat laatste Fidesz lootjes


Er worden deze laatste weken van het jaar 2011 nog allerlei wetten doorheen gejaagd die passen in de Fidesz revolutie – de vervanging van een liberale democratie door een geleide democratie en een conservatieve mars door de instellingen. Deze weken onder meer: de socialistische oppositiepartij zou wel eens tot een criminele organisatie kunnen worden bestempeld, er komt één super geheime dienst die onbeperkt toegang krijgt tot alle databanken met persoonsgegevens en de kritische gouverneur van de Nationale Bank krijgt mogelijk alsnog zijn congé.

Leeggelopen: het eind van de wedstrijd
Eigenlijk hoort natuurlijk ook de nieuwe kieswet, die het verkiezingsproces dusdanig manipuleert dat het wegstemmen van de Fidesz regering uiterst moeilijk zo niet onmogelijk wordt, ook in dit rijtje thuis, maar daar over volgende keer meer.

De socialistische partij een criminele organisatie?

Een nieuwe wet die aan de nieuwe grondwet van 1 januari a.s. gaat worden toegevoegd verklaart dat politieke misdaden gepleegd tijdens het communisme niet langer als verjaard kunnen worden beschouwd maar alsnog vervolgd kunnen worden en dat de huidige sociaaldemocratische partij medeverantwoordelijk is voor die misdaden.
Het alsnog vervolgen heeft op zijn best een symbolische waarde, maar lijkt me juridisch omstreden  en praktische onzin. De meeste mensen die die misdaden hebben gepleegd – we hebben het vooral over de stalinistische jaren vijftig en de onderdrukking van de opstand van 1956 en zijn nasleep – zijn  allang dood en de enkeling die nog leeft is inmiddels zeer hoog bejaard.
Maar volgens deze wet zijn dus ook diegenen die in de jaren ‘70 en ‘80 lid waren van de hervormingsvleugel van de communistische partij (zeg maar de Dubceks en Gorbashovs), ja zelfs jonge leden van de socialistische partij die na 1990 geboren zijn, medeverantwoordelijk voor de communistische misdaden. Wat de praktische consequenties hiervan zullen zijn weet niemand. Kan de socialistische partij gedwongen gaan worden compensatie te betalen? Kunnen leiders van die partij voor het gerecht gedaagd worden? Niemand weet het.
Maar op basis van deze wet zou een rechter zelfs kunnen besluiten dat de huidige socialistische partij een criminele organisatie is omdat de oude communistische partij dat ook was.
Een interessante vraag blijft natuurlijk: geldt die wet dan ook voor de vader van premier Orbán die partijsecretaris was, voor Viktor zelf die lid was van de communistische jeugdorganisatie, voor de Hongaarse president die staatssecretaris was in een communistische regering, voor de minister van buitenlandse zaken die samenwerkte met de geheime dienst en voor al die andere Fidesz functionarissen die grif met de oude macht hebben samengewerkt?
Hoe dan ook, de oppositie vraagt zich af wat het doel van deze wet kan zijn en sommigen schijnen zelfs lichtelijk achterdochtig te wezen.

Een nieuwe super geheime dienst?

Er ligt een voorstel voor het samenvoegen van de diverse inlichtingendiensten tot één nationale geheime dienst en de oprichting van een nieuw “Nationaal Inlichtingen en misdaadanalyse Centrum”(kortweg NIBEK)  die toegang moet hebben tot alle persoonlijke gegevens die zijn opgeslagen in willekeurig welke databank.  “De wet zal alle instituten, organisaties, verenigingen en stichtingen die er databanken op na houden verplichten hun informatie ter beschikking te stellen aan de politie, de nationale veiligheidsdienst en de NIBEK,”aldus persbureau MTI. De diensten krijgen dus inzage in eenieders belastingaangifte, criminele verleden, verkeersboetes, medische dossiers, reisgedrag (wanneer je met welk vliegtuig waarheen reisde), telefoongedrag (de gegevens van je mobieltje) en wie weet wat nog meer. Tot nu toe was de geheime dienst afhankelijk van de bereidheid van dat soort diensten om mee te werken, maar was zulks niet verplicht. Het spreekt haast voor zich dat ook journalistieke organisaties geacht worden mee te werken.
De nieuwe wet is volgens Fidesz uiteraard slechts een kwestie van efficiëntieverbetering en moeten we er verder niets achter zoeken.Welke ombudsman is recent ook al weer afgeschaft? Was dat niet de ombudsman voor dataprotectie? Sommige critici schijnen toch wat achterdochtig te zijn en hebben het al over een Fidesz Stasi, maar dat is natuurlijk overdreven.

Gouverneur Nationale Bank alsnog buiten spel?

De Hongaarse Nationale Bank is een van de weinige onafhankelijke controleorganen die dit land nog heeft,  niet in de laatste plaats omdat haar gouverneur András Simor weigert zich te laten ringeloren. Maar je kunt de man er moeilijk gewoon uitgooien zonder (opnieuw) problemen te krijgen met de internationale financiële markten. Dus circuleert er nu een nieuw idee om een belangrijk deel van de bevoegdheden van de bank over te dragen aan een Financiële Raad waar Fidesz getrouwen de overhand hebben en zo de feitelijke invloed van Simor tot vrijwel nul te reduceren. Nu maar afwachten of de financiële markten erin trappen? Of de IMF dat sowieso van plan lijkt harde voorwaarden te stellen aan eventuele leningen die de regering Orbán nodig heeft nu zijn onorthodoxe economische vrijheidsstrijd zo jammerlijk vastloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten