zondag 20 mei 2012

Partijgeld



Premier Viktor Orbán heeft geopperd dat met ingang van komend jaar misschien maar alle overheidssubsidies aan parlementaire partijen geheel moeten worden gestopt. Een bezuinigingsmaatregel in tijden van crisis, heet het. Maar een dergelijke stap zou de capaciteit van de oppositie om campagne te voeren serieus kunnen ondermijnen.

De bedragen die de partijen nu krijgen zijn al bescheiden (Fidesz ruim 5 miljoen euro, de socialisten en de neonazi’s ieder grofweg 2 miljoen, de groene LMP minder dan 1 miljoen per jaar). Daarnaast krijgen alle partijen nog eens officieel steun van burgers en bedrijven, maar die bedragen zijn maximaal de helft van de subsidie. Volgens Transparency International zijn juist die geringe overheidssubsidies de voornaamste oorzaak van corruptie op partijniveau. Iedereen weet dat je van dat geld weinig tot niets kunt doen, maar toch voeren partijen campagnes die volgens schattingen van TI aanzienlijk meer geld kosten. Conclusie: partijen financieren zichzelf uit illegale bronnen.
Vrijheidsplein werd Horthyplein in Gyömrő
Door de officiële staatssubsidie op te heffen, zouden partijen echter gedwongen worden zich vrijwel geheel uit dergelijke bronnen te financieren. Wie dat niet wil (zoals de groene LMP) is simpelweg blut. Iedere Hongaar weet ook dat de partij die aan de macht is de meeste mogelijkheden heeft om geld af te romen (percentages van overheidsopdrachten en EU-subsidies die naar de partijkas vloeien, schimmige constructies met overheidsbedrijven, door derden gefinancierde reclamecampagnes enz. enz.). En aangezien Fidesz zichzelf een vrijwel ongelimiteerde macht heeft toebedeeld, zijn ook haar mogelijkheden om te cashen vrijwel ongelimiteerd.
Het is kortom de inmiddels bekende manier van werken van deze regering: de voorgestelde regeling is geheel legaal, de praktische uitwerking is verre van democratisch. Wedden dat naarmate 2014 nadert, er op instigatie van het door Fidesz gedomineerde openbaar ministerie ook meer onderzoeken gaan plaatsvinden naar illegale financieringsmethoden door de socialisten en Jobbik?


Verder deze week:

- Minister van Justitie Tibor Navracsics heeft de voorzitter van de Hoge Raad, de Kuria, laten weten dat hij ontevreden is met de veroordelingen in de Cozma moordzaak. Die zijn volgens hem te licht en hij eist in zijn brief dat de rechterlijke macht beter luistert naar de roep van de samenleving om hardere straffen. Eerder lieten een parlementariër van Jobbik en vervolgens ook premier Orbán zich in soortgelijke zin uit. De Roemeense handbalspeler Marian Cozma werd driejaar geleden bij een ruzie met drie zigeuners in een nachtclub in Hongarije doodgestoken. De zaak werd door Jobbik aangegrepen voor een felle anti-zigeuner campagne. De drie daders werden aanvankelijk veroordeeld tot twee maal levenslang en eenmaal 20 jaar. Maar in hoger beroep werd dat afgezwakt  tot tweemaal 18 jaar en eenmaal acht. De rechtbank oordeelde dat de aanvankelijke straffen teveel rustten op anti-Roma sentimenten en niet op wat er werkelijk was gebeurd. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de brief van de minister aan de Kuria als aantasting van de onafhankelijkheid van de rechtspraak. “Het wordt rechters steeds moeilijker gemaakt hun eigen oordelen te vellen,” aldus András Kadar van het Helsinki Commitee.

- Drie ultrarechtse schrijvers uit de 30er jaren, Albert Wass, Dezső Szabó, and József Nyirő, zijn opgenomen in het litteratuur curriculum voor middelbare scholen in Hongarije. Alle drie waren radicale nationalisten, openlijke antisemieten en twee van de drie zijn na de oorlog veroordeeld (in absentie) als oorlogsmisdadigers. De stap zou te rechtvaardigen zijn als het litteraire werk van de betrokkenen van enig niveau zou zijn, maar buiten fanatieke politieke aanhangers zijn alle critici het erover eens dat hun werk zeer matig tot volkomen onleesbaar is. De bond van leraren Hongaars heeft een protest gestuurd aan de minister.

- Jobbik voorzitter Gábor Vóna verklaarde recent op een demonstratie van de partij dat zijn partij alle buitenlandse bedrijven het land uit zou gooien, Hongarije uit de EU zou halen en een buitenlands beleid zou voeren dat onafhankelijk is van Europa, de VS, het IMF en Israel. Opdat we nog even weten waar die partij ondermeer voor staat.

- Het IMF heeft gezegd dat ze te allen tijde bereid is met de regering Orbán om de tafel te gaan zitten over het verstrekken van krediet zodra de aanpassingen van de wet die de onafhankelijkheid van de Nationale Bank moeten garanderen in het parlement zijn aangenomen. Alleen: die wetswijzigingen zijn nog steeds niet gerealiseerd en het is onduidelijk of en wanneer dat gebeurt. Dus na de aanvankelijke euforie van een paar weken terug, toen Orbán de EU (alweer) beloofde dat hij dat snel zou doen, beginnen de financiële markten langzaam weer onrustig te worden en beginnen ze (opnieuw) te geloven dat Orbán eigenlijk helemaal geen overeenkomst wil.  Geen idee wat er gebeurt als Griekenland echt uit de Euro stapt, maar ik kan me zo voorstellen dat dat voor Hongarije niet aangenaam is.

10 opmerkingen:

  1. Ongelimiteerde macht is niet toegedeeld door Fidesz maar aan Fidesz.
    Door de gebeurtenisen in 2006 doch dat vergeet elke Gyursany of MsZP aanhanger.
    Typisch voorbeeld van onjuiste journalistiek.
    Die ik overigens wel begrijp als je zo,n traumatische ervaring hebt meegemaakt veroorzaakt door dit zwart wit systeem.
    Echter geen reden om dat zelf ook te gaan doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Niet mee eens. Ja, Fidesz kreeg 2/3 van de stemmen. Maar Orbán zei vóór de verkiezingen dat hij zo'n meerderheid niet zou gebruiken om de grondwet te wijzigen en deed dat toen toch. Bovendien, hij had ook kunnen besluiten voorzichtig met die 2/3 om te gaan zoals links deed in 1994 (die zichzelf de limiet oplegde dat grote veranderingen een 80% meerderheid, dus medewerking van de oppositie nodig hadden).
      Van "de gebeurtenissen van 2006" is inmiddels een gigantische mythe gemaakt, maar goed. Je kunt in alle redelijkheid vinden dat Gyurcsány na het openbaar worden van zijn interne partijspeech in 2006 af had moeten treden. Maar laten we ook even vaststellen dat hij toen constateerde dat hijzelf en de hele politieke elite destijds (inclusief Orbán) de bevolking continu voorlogen en dat hij met dat populisme onmiddellijk wenste te stoppen. Orbán is er tot diep in 2010 mee doorgegaan, vandaar zijn 2/3 meerderheid.

      Verwijderen
    2. Dat is me te makkelijk zeggen te stoppen met leugens en als reden te geven dat anderen ook slecht zijn. En waarom dan nu ook weer geen openheid geven over een vermoed van plagiaat?
      Nog steeds leugenachtig?
      Een erg goed toneelspeler maar dan liever op een daar voor geschikt podium.
      Jammer genoeg heb ik in de jaren 2002 t/m 2010 geen kritische verhalen, zoals nu, van zowel jou als Runa gelezen over de toen aanwezige misstanden en corruptie.
      Jammer,want daardoor en ook door jullie constant goedpraten van aangedragen commentaren daarop, lijken jullie meer op woordvoerders van een partij als onbevoordeeld journalist.
      Geen probleem overigens, maar vermeld dat dan even.

      Verwijderen
    3. Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik in lichte voorkeur heb voor links (hoewel ik mezelf eerder in het centrum plaats want een centrumrechtse regering is soms heel goed voor een land). Maar dat ik/wij de socialisten nooit bekritiseerd zouden hebben?

      Bij deze twee fragmenten uit artikelen die ik schreef voor het Financieele Dagblad, het eerste in 2002(aan de vooravond van de verkiezingen toen)over de corruptie binnen de socialisten, het tweede in 2004 of 2005 over het financiële wanbeleid van de linkse regering.

      "Maar wie schetst mijn verbazing toen diezelfde Gyula vertelde dat hij nu voor de socialisten in het parlement zit. Gyula, de rijkste man van het dorp, met zijn kasteeltje, zijn paarden en zijn reizen per zeilboot naar Zuid-Afrika. Gyula, met zijn import-export handeltjes, zijn Russische oliedeals en zijn investeringen in bordelen en aanverwante zaken. Gyula die altijd geld heeft maar ook bijna altijd failliet is en die nog nooit ook maar een spat heeft begrepen van de gewone, merendeels arme mensen in zijn dorp. Socialist? Toen realiseerde ik me weer waarom de socialisten vier jaar geleden de verkiezingen verloren. Toen waren de voormalige apparatchiks van De Partij, die elkaar jarenlang topbanen, lucratieve zaken en te privatiseren staatsbedrijven hadden toegespeeld, de gebeten hond. De Burgerlijken claimen soms zelfs openlijk dat wat zij nu doen niet meer is dan het rechttrekken van een historische onrechtvaardigheid."



      Hongarije
      INVOERING EURO OP LANGE BAAN

      door Henk Hirs

      BOEDAPEST - Volgens de sociaal-democratische premier Ferenc Gyurcsany van Hongarije zal zijn regering later dit jaar "bekijken" of de invoering van de Euro in 2010 nog wel haalbaar is. Het is de eerste officiele erkenning dat een latere introductie tot de mogelijkheden behoort. De meeste financiele analysten, de Nationale Bank en de politieke oppositie zeggen al enige dagen dat uitstel onvermijdelijk is.

      Het was de president van de Nationale Bank, Zsigmond Jarai, die een week geleden de knuppel in het hoenderhok gooide met zijn verklaring dat, door de aanhoudende begrotingstekorten onder de huidige linkse regering, invoering van de Euro in 2010 onmogelijk is geworden. De meeste financiele analisten in Boedapest zijn het daar mee eens en gaan uit van één tot meerdere jaren uitstel. (…)
      Onder de huidige links-liberale regering is het begrotingstekort de afgelopen vier jaar steeds weer hoger uitgevallen dan gepland. In de begroting voor 2006, die morgen wordt gepresenteerd, moet de regering Gyurcsany erkennen dat het tekort volgend jaar op 5,3 procent uit zal komen, in plaats van de geplande 2,9 procent. Volgens sommige analysten kan het tekort over dit jaar, oorspronkelijk gepland op 3,6 procent, zelfs tot 7,2 procent oplopen.
      Een van de oorzaken is het mislukken van een boekhoudkundige truc rond het uitbesteden van het beheer van bestaande en de bouw van nieuwe snelwegen. Eurostat liet vorige week weten dat de regering de inkomsten daarvan niet zomaar van het begrotingstekort kan aftrekken.
      Daarnaast is het overheidsapparaat nog altijd niet serieus hervormd (minder ambtenaren, efficientere dienstverlening). Drastische loonsverhogingen rond de vorige verkiezingen drukken derhalve zwaar op het budget en met het oog op de komende verkiezingen begint premier Gyurcsany zelfs opnieuw beloftes te doen over belastingverlagingen en de verhoging van pensioenen, het minimumloon en de salarissen van ambtenaren.

      Verwijderen
    4. Bedankt voor de artikelen.
      Ze waren zeer terrecht,zijn mij niet toegekomen, omdat ik het financiele Dagblad niet lees, maar me op de kranten hier ter plaatse richt, Hongarije Vandaag en Hongarije het laatste nieuws.
      En daarin las ik voornamelijk kritiek op Fidesz.
      Vandaar dat ik nu al een aantal jaren reageer op jullie artikelen met de vraag nu eens op te houden met het zwart wit spelletje.
      Ook Tom de Smet heb ik weleens kritiek gegeven, en gelukkig, hij schrijft nu m.i. neutraal. Vermeld waarover hij kritisch is , objectief dus.
      Het nederlandstalig publiek hier en de nederlandstalige mensen in het buitenland dienen m.i. objectief te worden voorgelicht.
      Misbruik van politieke macht, maar ook goedkeuring voor goede zaken door diezelfde politieke macht, en dat onafhankelijk welke kleur die politieke macht heeft, ik denk dat lezers daar recht op hebben.
      Dus bij zo,n overvloed van negatieve artikelen als de laatste maanden, denk weleens : wat zou die journalist moeten zonder Orban??

      Verwijderen
    5. Ja, de laatste anderhalf jaar kritiseer ik vooral Fidesz. Die zijn tenslotte de regering en die lappen consequent Europese normen en waarden aan hun laars (en dat zeg niet alleen ik, maar ook en vooral de Europese Commissie, de Venetië Commissie, de Raad van Europa, mensenrechtenorganisaties, gematigde conservatieven als ex-president Laszlo Solyom of ex opperrechter Baka enz. enz.)Vooral dat laatste neem ik ze kwalijk. Rechts beleid is vaak het mijne niet, maar daar is niets mis mee. Maar van de democratie moet je afblijven en omdat dat eind 2010 mis begon te gaan, ben ik toen deze blog gestart.
      Overigens vind ik reageren op kritiek op Fidesz met een "ja maar links maakte ook veel fouten" altijd wel heel erg zwak. Natuurlijk is dat zo, maar dat rechtvaardigt op geen enkele manier wat er nu gebeurt en bovendien bleven zij grosso modo binnen de perken van de democratie. Niet onbelangrijk.

      Verwijderen
    6. Ik geloof dat je nu de wereld omdraait.

      Waar lees jij dat ik schrijf " ja maar links maakte ook veel fouten"??

      Ik probeer juist te verkondigen dat een fout een fout is onafhankelijk door wie links of rechts, en ik constateer dat dat in Hongarije Vandaag niet gebeurt.

      Ik schrijf dit niet om Fidesz te verdedigen, integendeel ik benin het geheel geen voorstander van conservatief eerder socialistisch gericht, en ik zit hier ook niet om de MsZP de grond in te boren.
      Ik vind kritiek van Europese Commissie en anderen bovengenoemden terrecht alsook hun pogingen misstanden te corrigeren.
      Maar dat had ook in 2006 en met de door jezelf genoemde misstanden moeten gebeuren maar helaas...., met het bekende gevolg van wisselend politiek klimaat en instabilliteit van dit land en koppensnellen als een nieuwe periode aanbreekt.

      Verwijderen
    7. Dat is wat ik opmaak uit jouw verwijt "Jammer genoeg heb ik in de jaren 2002 t/m 2010 geen kritische verhalen, zoals nu, van zowel jou als Runa gelezen over de toen aanwezige misstanden en corruptie." We zijn het er neem ik aan inmiddels over eens dat dat niet klopt, maar bovendien is het niet relevant. Al had het wel geklopt, dat doet niets af aan de kritiek nu. En daar begon je mee, dat ik "onjuiste" journalistiek bedrijf, niet objectief ben, woordvoerder van een partij lijk enz.
      Er is in Europa heel veel kritiek op Fidesz en Orbán, niet omdat een deel van de boodschappers links en niet-objectief zouden zijn, maar simpelweg omdat er heel erg veel heel erg mis is.

      Verwijderen
  2. Bij deze wil ik Martin even een hart onder de riem steken. Ook ik ben continu negatief verrast over de negatieve berichtgeving in de Kuifje in Hongurie blog.

    Gebalanceerde nieuwsgaring betekent dat niet alleen de negatieve kanten van het verhaal belicht worden, maar ook de positieve.

    Als ondernemer in Hongarije kan ik een hoop maatregelen genomen door Fidesz alleen maar aanmoedigen. Ook de ondersteuning van lokale (Fidesz) overheden en van Matolcsi bij het uitbreiden van business (zonder steekpenningen btw) geven blijk van een bewustzijn dat om het land uit de economische malaise te trekken er in ieder geval industrie en werkgelegenheid moet worden bevorderd.

    Sommige wetten die zijn ingesteld zijn voor meerdere uitleg vatbaar en enkele zijn zeker twijfelachtig, maar dat is slechts een kant van het verhaal.

    Van verscheidene middelgrote bedrijven hoor ik de feedback dat "ease of doing business" is toegenomen. Onder Gyurcsany waren er veel meer hordes die genomen moesten worden.

    Ook het feit dat Hongarije niet als een lam schaap achter de Europese bureaucraten aanloopt kan ik alleen maar toejuichen. Alhoewel ze hun communicatie natuurlijk wel kunnen verbeteren.

    Samenvattend zie ik ondanks de negatieve kanten die door Kuifje in detail worden beschreven een hoop positive wijzigen die volgens mij wel degelijk hoop voor de toekomst kunnen bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Verrast? Tja, toch heb ik vanaf het begin gezegd dat deze blog bedoeld is om de uitholling van de democratie door deze Fidesz regering in kaart te brengen.
    Positieve maatregelen? Er zijn er enkele kleine maatregelen die op zich niet slecht zijn. Maar buitenlandse investeerders zijn door de bank genomen negatiever dan ooit over het investeringsklimaat in het land (zie o.a het recente onderzoek van de Duitse Kamer van Koophandel in Hongarije, volgens Transparency International is de corruptie erger dan ooit en het Matolcsy heeft na twee jaar nog geen cm van zijn verkiezingsbeloftes (hoge economische groei, minder belastingdruk, 1 miljoen banen erbij) ingelost. En dan heben we het nog maar niet over de inkomensstijging van de bovenmodalen ten koste van een inkomensdaling voor de mensen beneden modaal. Kortom, ik zie dat anders.

    BeantwoordenVerwijderen