zaterdag 27 september 2014

De nieuwe villa van Szijjártó

Recent kocht de kersverse minister van buitenlandse zaken Peter Szijjártó een nieuwe luxe villa vlakbij Boedapest ter waarde van 167 miljoen forint (556.000 euro). Maar er is een probleem, zeggen diverse Hongaarse media. Waar haalde Peter, die officieel misschien 15 miljoen forint (50.000 euro) per jaar verdient, al dat geld eigenlijk vandaan?


Szijjártó is pas 38 jaar oud en heeft de laatste vijf jaar een bliksem carrière gemaakt als vertrouweling van premier Viktor Orbán. In 2002 werd hij parlementariër voor Fidesz, in 2010 regeringswoordvoerder en in 2013 hoofd van het bureau buitenland in het kantoor van de premier (de feitelijke minister van BuiZa die de belangrijke buitenland deals voor Orbán deed, de officiële minister van BuiZa had nauwelijks iets te vertellen).

In al die jaren verdiende Szijjártó slechts het officiële 'bescheiden' inkomen van kamerlid en regeringsfunctionaris. Maar toch is Peter met zijn vrouw (die al een paar jaar thuis is om voor hun twee kleine kinderen te zorgen) inmiddels eigenaar van vier huizen (zijn nieuwe nouveau riche villa, zijn huidige huis, zijn vorige huis en een buitenhuis bij het Balaton meer). De zaak begon te rollen omdat hij bij zijn aanstelling als minister vorige week zijn vermogen moest opgeven en daar zat de nieuwe villa niet in. Daarmee geconfronteerd zei hij dat hij drie dagen na het invullen van de verklaring formeel eigenaar van het nieuwe optrekje werd, dus tja. En op vragen waar het geld eigenlijk vandaan kwam, zegt hij dat de helft giften en leningen van zijn ouders en schoonouders betreft en de helft eigen spaargeld. Maar zelfs als dat van die ouders klopt (hoewel, 250.000 euro aan lening en gif van mensen die een bescheiden ingenieursbedrijfje hebben?), dan nog vragen sommigen zich af waar hij 250.000 euro aan spaargeld vandaan haalt?

Van mij mag iedereen een mooi huis - en wat mooi is een een kwestie van smaak - en van mij mag een minister goed verdienen. Maar hier klopt toch echt iets niet, zeker niet gezien het feit dat dit de jongens zijn die zeggen dat zij echt niet corrupt zijn, dat alles anders moet als onder de oude 'links-liberale' elite, en dat zij de gewone Hongaar vertegenwoordigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten