vrijdag 19 september 2014

De nieuwste strapatsen van de Nationale Bank

De door Fidesz goeroe György Matolcsy geleide Hongaarse Nationale Bank, formeel uiteraard nog steeds geheel onafhankelijk, is bezig op grote schaal geld uit te geven.
Het kasteel-hotel
Op de eerste plaats heeft het der laatste maanden voor heel veel geld allerlei prachtige panden gekocht. Terwijl de bank onder de vorige gouverneur net alle "vakantie-oorden"  die nog uit de socialistische tijd stamden had verkocht, heeft Matolcsy nu weer een luxe hotel op het platteland gekocht voor het vermaak van het eigen personeel en het organiseren van cursussen. Ook is een super luxueus gerenoveerd kantoorpand in het hartje van Pest gekocht, het Eiffel Paleis. Het is onduidelijk waarvoor dat nu precies goed is, behalve dat iemand er op zijn minst fors aan moet hebben verdiend.  Volgens anti-corruptie website Átlátszó is het kantoor gekocht voor 45 miljoen euro, terwijl het nota bene begin dit jaar nog te koop stond voor 40.
Ook gaat de bank 200 miljard forint (650 miljoen euro) uitgeven - dat is aanzienlijk meer dan de 137 miljard die de Hongaarse regering per jaar besteedt aan het hele universitaire onderwijs in het land - voor het opzetten van een eigen economische opleiding. Zoals bekend houdt Matolcsy er nogal "onorthodoxe" economische ideeën op na die in de academische wereld op zeer weinig aanhang kunnen rekenen en dus niet worden onderwezen op universiteiten als ELTE, Corvinus en anderen in het land. Geen nood, dan zet de gouverneur van de bank wel zijn eigen instituut in elkaar voor het opleiden van economen van 'zijn' Nationale Bank. Voor details zie de Budapest Beacon.
Het hoeft geen betoog dat al deze uitgaven niet tot het overheidsbudget behoren en dus eigenlijk door geen enkele onafhankelijke instantie kunnen worden beoordeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten