dinsdag 2 december 2014

La Famiglia

De volstrekt cynische en botte corruptie van de Fidesz regenten begint werkelijk de spuigaten uit te lopen. Volgens berichten op RTL en 444.hu is sinds begin dit jaar de tien (!)-jarige zoon van János Lázár, hoofd van het bureau van premier Orbán, eigenaar van een peperdure flat in de rijkeluis woonwijk van Boedapest, het 12e district.

De kleine Lázar heeft sinds april een flat van 120 vierkante meter met een waarde van ruim 60 miljoen forint (200.000 euro) op zijn naam staan (zodat vader Lázár het dus niet op de vermogensverklaring hoeft te zetten die hij elk jaar als politicus moet inleveren). De flat is onderdeel van een groot luxe pand niet ver van de residentie van de Nederlandse ambassade. Eerder blijkt de kleine vent ook al in bezit te zijn gekomen van een groot stuk wijnbouwgrond ter waarde van zo'n 20 miljoen forint. En wat doet pa - die zijn leven lang officieel nooit meer heeft verdeind dan het salaris van een politicus/burgemeester - als dit uitlekt? Hij ontkent niet, maar beweert glashard dat "de familie" heeft bijgedragen met leningen en schenkingen om de kleine man deze bezittingen te kunnen geven.

Wilt u er nog een paar in deze sfeer van de afgelopen weken?

- De nieuwe minister van buitenlandse zaken Peter Szijjártó heeft allerlei leden van het zaalvoetbalteam waarin hij al jaren speelt, de afgelopen maanden mooie baantjes gegeven op BuiZa, hoewel die jongens niet aan de formele kwalificaties voldoen. Dezelfde Szijjártó die een paar maanden geleden een dure woning had gekocht zonder dat hij kon verantwoorden waar hij het geld eigenlijk vandaan had (ook daar had "de familie" een helpende hand toegestoken).
- Regeringsperswoordvoerder Giró-Száz blijkt in de laatste paar jaar opeens multimiljonair te zijn geworden. Ook is hij sinds kort medeeigenaar van een nieuw luxe hotel in Boedapest. Lucratief baantje, woordvoerder.
- Lajos Kósa, parlementairier en ex-burgemeester van Debrecen bleek onlangs
ook al een luxe woning in een gegoede buurt van Boedapest te hebben, op naam van zijn zuster in zijn geval. Ook kwamen journalisten er bij toeval achter dat hij een paar weken geleden niet alleen "voor vakantie" met een collega/vriend en secretaresse drie dagen in Dubai was geweest, maar vandaar ook nog even was doorgereisd naar Nieuw Zeeland (!) om een concert van de Rolling Stones bij te wonen. De zaak viel vooral op omdat hij aanvankelijk alles steeds ontkende.

En zo gaat het op het moment week na week na week. Er wordt op ongehoorde schaal gestolen en ze schamen zich er nauwelijks voor. Want ze doen dat tenslotte allemaal ter meerdere eer en glorie van Hongarije dat een nieuwe klasse van welgestelde landheren en industriëlen nodig heeft, die de kern vormt van de elite die de oude nationale glorie kan doen herleven.

En dat allemaal op kosten van .... de Hongaarse belastingbetaler en de Brusselse subsidies. "Het is mij een raadsel waarom de EU dit allemaal maar laat gebeuren,"verzuchtte Péter Kondor, professor economie verbonden aan de Centraal Europese Universiteit recent op een persbijeenkomst.

Inderdaad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten