“Dit wordt het jaar van de consolidatie,” is een refrein dat we de laatste weken steeds weer horen vanuit het regeringskamp. Het werk met de bulldozer is af, nu gaat het om de verfijning en bijstelling, zo heet het. Er wordt zelfs erkend dat er in alle haast wel wat fouten zijn gemaakt, maar die gaan nu worden bijgesteld en zelfs de oppositie zal in de toekomst weer uitgenodigd worden om mee te praten, aldus Fidesz fractieleider János Lázár.
Veel verzoenende taal naar het buitenland dus, de forint is weer wat sterker en de markten rekenen er al op dat er een acoord met de EU en het IMF komt. Een pond of wat zout lijken me op zijn plaats. Zoals de Hongaarse gematigd conservatieve blogger Mandiner schreef, heeft de regering nog geen een serieuze fout openlijk toegegeven en heeft premier Orbán nog geen enkele aantasting van de macht van onafhankelijke instituties ongedaan gemaakt. “Totdat dat gebeurt moet niemand op een echte koerswijziging rekenen.”
Ook in zijn “state of the nation” speech gisteren in Boedapest, een zorgvuldig geregisseerde show voor een publiek van geselecteerde genodigden, verdedigde Orbán het beleid van de afgelopen anderhalf jaar weer met verve en verwierp hij in feite alle kritiek. "Europa is als alcohol,"het laat je van grootse dingen dromen maar verhindert je dan ze te bereiken," zei hij onder meer.
Ongetwijfeld zullen we de komende weken een paar echte concessies zien waar dat niet te vermijden is om die lening van 15-20 miljard euro los te krijgen. Maar reken ook maar op de nodige schijnconcessies en nog meer initiatieven om aan het buitenland “beter uit te leggen” dat Fidesz het toch echt goed bedoelt. En er is niets dat erop wijst dat Orbán bereid is het bouwwerk dat hij de afgelopen anderhalf jaar heeft opgebouwd, weer af te breken. Integendeel, de essentie van de nieuwe grondwet, de kardinale wetten, de benoemingen op sleutelposities en de centralisatie in het bestuur, het onderwijs, de gezondheidszorg en de cultuur blijft overeind. Dat zijn, zoals premier Orbán gisteren in zijn speech zei, “de ‘niet terug te draaien’ nieuwe funderingen van het land.” De oppositie mag straks misschien wel meepraten, maar dan toch alleen op basis van de nieuwe orde.
De Westerse media zullen ongetwijfeld de nodige moeite hebben om daarmee om te gaan. Die reduceren het probleem vaak tot een simplistisch: is Hongarije een dictatuur geworden? En de regering Orbán doet eigenlijk precies hetzelfde door steeds op het omgekeerde te hameren: Hongarije is echt nog een democratie want iedereen kan toch zeggen wat hij wil? Beide benaderingen missen het punt waar het om gaat: dat Hongarije geen volwaardige en volwassen liberale democratie meer is, maar een geleide en gemankeerde democratie die niet in de EU zou worden toegelaten als het land nu de aanvraag zou moeten doen.
De Amerikaanse socioloog, politicoloog en filosoof Francis Fukoyama, die vorige week een kritisch artikel over Hongarije schreef en van een Hongaarse staatssecretaris meteen de wind van voren kreeg, formuleerde het zo. “Ik schreef in mijn vorige blog dat het gedrag van de Orbán regering getuigt van een “autoritaire dunne huid” en daar zou ik een dubbele streep onder willen zetten. (...) Een moderne politieke orde en economische welvaart berusten op goede instituties.(...) De aard van de institutionele veranderingen die nu in Hongarije worden doorgevoerd zijn van belang, maar nog belangrijker is de manier waarop de regering haar huidige macht gebruikt.”
Verder deze week:
- Rondkomen van een werkverschaffings-maandloontje van 47.000 forint (160-170 euro) moet kunnen, zei minister van Economische Zaken Matolcsy recent. TV zender RTL zond gisteren een reportage uit met twee vrouwen die dat daadwerkelijk moeten en het zal niet verbazen dat dat eigenlijk niet te doen is. De ene vrouw, die twee kinderen te verzorgen heeft, houdt na aftrek van alle vaste lasten 638 Ft (2,20 euro) per dag over om van te leven (inclusief eten), de andere zelfs maar 96 Ft (30 eurocent) per dag. Vlees komt bij de eerste niet, bij de tweede alleen op zondag op tafel. Tegelijk ondergraaft de reportage de stelling van de regering dat hier geen echte banen worden weggenomen. De eerste vrouw werkt in een fabriek waar deegwaren worden gemaakt (de eigenaar heeft blijkbaar goede politieke relaties dat hij zo via de overheid aan supergoedkope arbeidskrachten kan komen), de tweede vrouw werkt bij de gemeente waar ze woont en doet regulier administratief werk, inclusief het rondbrengen van gemeentepost. Kijk en ween. (in het Hongaars: www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/157607)
Zal hij dat zelf eens een jaar met dat geld rond zien tekomen, en waarom het hij zelf misschien wel 20 maal zoveel inkomen per maand heeftof nog meer?????
BeantwoordenVerwijderen