vrijdag 17 februari 2012

Steeds meer druk


 Een deel van de christen democratische fractie heeft afgelopen donderdag de aanname van de motie mogelijk gemaakt waarin het Europarlement de Europese Commissie oproept de ontwikkeling van de democratie in Hongarije nader te onderzoeken en zo nodig maatregelen te nemen (de artikel 7 procedure). Het is voor het eerst dat het parlement om een dergelijk onderzoek tegen een lidstaat vraagt.

De regering Orbán benadrukt uiteraard dat het hier slechts een partijpolitieke hetze van links tegen een conservatieve christelijke regering betreft. Maar daarmee wordt, voor de zoveelste keer, de waarheid ietwat verbogen. De motie was een initiatief van de linkse en liberale (ook conservatief-liberale) fracties. Maar alleen met hun steun zou de motie nooit zijn aangenomen. Dat kon alleen omdat ook leden van de christendemocratische EPP (waartoe ook Fidesz behoort) voor de motie stemden of zich onthielden. Het ging om leden van de delegaties van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Polen en Roemenië. Ja, de EPP als geheel geeft Fidesz nog steeds het voordeel van de twijfel (”Orbán zegt toch dat hij met compromis voorstellen zal komen, laten we dat afwachten”), maar er zitten wel degelijk scheurtjes in de EPP eenheid. Ook, zo moge duidelijk zijn, bij christen democraten uit Polen en Roemenië, landen die volgens Orbán vierkant achter hem staan. En het CDA? Ach ja…, Wilders of Orbán, gedogen en wegzien is gemakkelijker.

De aanname van deze motie leidt niet tot concrete maatregelen, die zijn pas aan de orde als na verdere studie en onderhandelingen de Hongaarse regering haar koers niet wijzigt. De motie betekent wel dat de ondergraving van de democratische normen in Hongarije hoog op de Europese agenda blijft en dat dus de druk op de Europese Commissie groot is om haar poot stijf te houden in de onderhandelingen met de regering Orbán over een lening. Vandaag, vrijdag de 17e, heeft Orbán zijn antwoord gestuurd op de eerdere klachten van de Commissie (net binnen de deadline van een maand). Dat antwoord is, voor zover nu is na te gaan, opnieuw een poging om toch nog wat halfbakken compromissen te sluiten en dus de essentie van de kritiek te omzeilen. Ben benieuwd.

Verder de afgelopen week:

President Schmidt: ik treed af, ik treed niet af, ik treedt af, ze doen me aftreden
- De Hongaarse vroedvrouw Agnes Gereb is in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar cel, 10 jaar beroepsverbod en 1 1/2 miljoen forint boete voor assistentie bij een thuisbevalling. De Fidesz regering heeft thuisbevalling zogenaamd geliberaliseerd. Maar dit soort uitspraken en de praktische voorwaarden waaraan vroedvrouwen moeten voldoen, betekenen in praktijk dat thuisbevallen onmogelijk is.

- Er waren de nodige protestdemonstraties van studenten tegen de nieuwe onderwijswet. Geen massale bijeenkomsten maar het vuur blijft branden.

- Artsen verlaten het land en masse, zo blijkt uit de laatste cijfers. Er vertrekken er ruim 1200 per jaar en dat zijn er meer dan er worden opgeleid. Vooral jonger artsen houden het voor gezien. Zie voor meer: www.scribblesfromhungary.com/

- “Meningsuiting is vandaag de dag in Duitsland heel wat minder vrij, dan het was in Hongarije in het laatste decennium van Kádár”(de laatste communistische leider…HH), aldus de Hongaarse historica Maria Schmidt. De opmerking vormt deel van een betoog waarin de problemen van Duitsland worden geweten aan de links-liberale ideologie die Duitsland na de jaren zestig in zijn greep zou hebben gekregen. Schmidt is een belangrijk lid van de groep van conservatieve intellectuelen rond Orbán en de leiding van Fidesz. Het onderstreept waar het Orbán c.s. om gaat: het afbreken van de liberale democratie die sinds de jaren zestig in Europa is opgebouwd en de terugkeer naar de democratie van daarvoor, de regenten-democratie van de jaren vijftig of zelfs de jaren dertig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten