zaterdag 25 februari 2012

Tijd winnen


 
De gesprekken tussen Brussel en de Hongaarse regering over de voorwaarden om te beginnen aan onderhandelingen over een lening gaan in een slakkentempo, concludeert de zakelijke nieuwswebsite Portfolio. Het is niet ondenkbaar dat de regering Orbán vooral bezig is tijd te winnen in de hoop dat daardoor de druk vanuit Brussel van de weeromstuit afneemt, aldus de site.

De regering Orbán zegt permanent zeer optimistisch te zijn dat een overeenkomst misschien wel eind maart kan worden afgesloten. Dat is slimme pr, want de financiële markten volgen dit optimisme: de forint is inmiddels iets sterker geworden en beweegt rond een niveau van ongeveer 290 voor een euro en lenen op de internationale kapitaalmarkt is voor Hongarije vooralsnog weer iets betaalbaarder geworden.
Maar in werkelijkheid loopt de communicatie stroef. De regering Orbán wenst niet onvoorwaardelijk aan de verlangens van Brussel te voldoen en houdt aan tal van bekritiseerde ideeën en wetten vast. Ook blijft ze permanent klagen en zeuren dat ze zo onrechtvaardig behandeld wordt, dat er eigenlijk niets mis is met het beleid, integendeel, en dat het allemaal één grote linkse samenzwering is. Bovendien gaat dit alles gepaard met steeds weer nieuwe persoonlijke aanvallen op critici, inclusief bijvoorbeeld EU commissarissen Neelie Kroes en Olli Rehn. Geen gedrag dat erop wijst dat de regering Orbán de kritiek echt begrijpt of wil begrijpen.
Volgens Portfolio wordt het daarom steeds onwaarschijnlijker dat de gesprekken snel kunnen worden afgerond.  De kans is vrijwel nul dat de Europese ministers van Financiën in maart op hun Ecofin vergadering al zullen besluiten het groene licht voor echte onderhandelingen te geven. Dat wordt dan op zijn vroegst eind april en een lening is er dan op zijn best begin zomer, misschien wel later. De toestand blijft dus voorlopig nog zeer instabiel.


Verder deze week.

- De EU heeft besloten dat Hongarije 495 miljoen euro aan EU steun kwijt kan raken per 1 januari 2013. Het is voor het eerst in zijn geschiedenis dat de EU concreet met zo’n zware strafmaatregel dreigt tegen een EU lid. Het dreigement moet als een aansporing gelden: de regering Orbán kan deze straf ontlopen door snel een verstandiger economisch beleid te voeren. Orbán verdedigt zich met de stelling dat het begrotingstekort maar net boven de 3% zit, de Maastricht norm. Maar hij weet donders goed dat dat alleen maar zo is dankzij het eenmalige geld van de nationalisatie van de pensioenfondsen. Zonder die schandalige en eenmalige truc is het tekort bijna 7%. En dat is ook precies de reden dat de EU deze maatregelen neemt: daar trappen wij niet in meneertje.
Hoewel de strafkorting vooralsnog vooral een dreigement is, heeft ze overigens wel degelijk nu al consequenties. Sommige projecten (modernisering van spoorwegen, verbetering van de infrastructuur in Boedapest) die nog niet zijn goedgekeurd door Brussel voor financiering, gaan nu even de ijskast in en worden dus op zijn minst vertraagd.

- Er circuleert nu een nieuw Fidesz idee om bedrijven die  belasting terug zouden moeten krijgen niet uit te betalen in geld (of een evenredige belastingkorting in het volgende jaar, wat op hetzelfde neerkomt) maar in staatsobligaties. Niet erg gunstig voor de bedrijven in kwestie want die obligaties (leningen aan de staat) kun je alleen maar verzilveren aan het eind van de looptijd (met alle risico’s van dien) of door ze tegen een lagere prijs nu te verhandelen. Kortom: je krijgt minder terug dan je hebt betaald. Linke soep en EU conform?  Nog zo eentje: een idee (nee, nog geen wetsvoorstel) om Hongaren die in het buitenland werken (schande, wat onpatriottisch) op een of andere manier toch wat extra belasting in Hongarije te laten betalen. Een “ tijdelijke extra solidariteitsheffing,” want ze verdienen daar toch ook meer dan wanneer ze in Hongarije een salaris zouden krijgen? Ja, maar ze betalen dan ook belasting in datzelfde buitenland en dubbel belasten is niet EU conform. Zelfs als er van dit soort plannetjes niets komt, de manier van denken die erachter zit, is veelzeggend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten