dinsdag 4 juni 2013

Veerpontland

Nu uit als e-boek, binnenkort ook als paperback:

Veerpontland
De uitholling van de democratie in Hongarije

In dit nieuwe boek, bestemd voor zowel de nieuwkomer als de oude rot in het onderwerp "Hongarije," worden de verschillende ontwikkelingen van de afgelopen drie jaar onder de Fidesz regering van premier Viktor Orbán op een rijtje gezet. Hoe verliep het proces van een open en liberale democratische rechtstaat volgens West-Europees model naar een autoritair geleide, christelijk nationalistische ‘democratuur’ van een meer Oosters type? Het boek behandelt de politiek, de media, de economie, het sociale leven, de kunsten en het onderwijs, de relatie tussen regeringspartij Fidesz en extreemrechts en het ideologische gedachtegoed van de regerende partij, maar ook het beleid van de EU rond “het probleem Hongarije” en de moeizame pogingen van een verdeeld en moreel gehavend democratisch kamp om een modern, democratisch en Europees alternatief voor het regiem te bieden.
Uitgangspunt van het boek zijn de blog berichten van Kuifje in Hongurië die ik tussen oktober 2010 en eind mei 2013 bijna wekelijks heb geschreven. Ik heb het materiaal daarvan per onderwerp opnieuw gerangschikt zodat er een overzichtelijk beeld ontstaat hoe het veranderingsproces zich op elk gebied heeft voltrokken. Ieder hoofdstuk is daarnaast voorzien van een aparte inleiding die de ontwikkeling op het betreffende gebied samenvat en van een aantal kanttekeningen voorziet. Het boek is daarmee handzaam en interessant voor zowel degene die nieuw is in de materie en wel eens wil weten wat er nu precies aan de hand is in dat merkwaardige land, als ook voor degene die het proces al jaren volgt en nog eens wil nalezen hoe het ook allemaal weer precies ging.
De titel van het boek verwijst naar een gedicht van een van de grootste dichters van Hongarije, Endre Ady, die in 1905 over zijn vaderland het gedicht Veerpontland schreef:

Veerpontland, Veerpontland, Veerpontland:
zelfs in zijn stoutste dromen slechts in staat
tussen twee oevers heen en weer te dobberen:
van Oost naar West, maar liefst weer terug.

Als e-boek (310 pagina's, e-Pub en Kindle versie) is het boek te downloaden voor 9,50 Euro, zie onze website  boedapest-op-maat
Vanaf maandag 10 juni kan het boek ook als paperback (ongeveer 15 Euro plus portokosten) worden besteld bij www.amazon.com en over een paar weken eveneens rechtstreeks via ons.

1 opmerking: