woensdag 7 augustus 2013

Levenslang

Eerder deze week veroordeelde de rechtbank in Boedapest drie daders van een reeks racistische moordaanslagen op Hongaarse zigeuners in 2008-2009 tot levenslange gevangenisstraffen zonder de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating.  Een vierde dader kreeg 13 jaar.

De vier overvielen ‘s nachts huizen die aan de rand van een dorp stonden en waar zigeuners woonden. De huizen werden met molotov cocktails in brand gestoken en vervolgens  beschoten. Bij de totaal negen overvallen werden zes mensen omgebracht, in een geval een jonge vader en zijn vijf jaar oude zoontje die het brandende huis uit vluchtten. De daders hadden banden met extreemrechtse organisaties, hadden volgens de rechtbank expliciet racistische motieven en hoopten een groter conflict te provoceren.

Bij het onderzoek naar de daders zijn destijds zeer grote fouten gemaakt, mede omdat sommige politiefunctionarissen aanvankelijk weigerden de misdaden serieus te nemen. Ook daarom is onduidelijk gebleven of en in hoeverre andere daders, met name extreemrechtse organisaties en leden van opsporingsinstanties (een van de daders is een voormalige medewerker van de militaire inlichtingendienst) van de aanslagen wisten en niets deden of er zelfs bij betrokken waren. Maar desondanks is het harde vonnis en de vaststelling dat er racistische motieven aan de misdaden ten grondslag lagen, een stap vooruit.

Natuurlijk zijn er de meest waanzinnige reacties op het vonnis, varierend van extreemrechtse fanaten die beweren dat deze vier laffe moordenaars helden zijn tot samenzweringstheorieen over democratische regeringen die hun geheime diensten gebruiken om dit soort aanslagen aan te moedigen. Het wemelt helaas van de gekken.  Daaronder mag je ook de woordvoerder van regeringspartij Fidesz rekenen die na het vonnis verklaarde dat de vorige linkse regeringsleiders Gyurcsany en Bajnai  persoknlijk verantwoordelijk waren voor de golf van aanslagen. De man  beschulkdigde hen nog net niet letterlijk van het inhuren van de moodernaars. Jawel, het wordt een zeer smerige verkiezingscampagne.

Verder de afgelopen weken:

* Een koekjesfabriek in een dorpje in Oost Hongarije weigerde locale zigeuners in dienst te nemen, want koekjes die door Roma handen waren aangeraakt zouden minder goed te verkopen zijn.

*  Een burgemeester in de buurt van Ozd heeft de waterpompen in de straat, de enige watervoorzieningen voor honderden zigeunerfamilies, dicht gedraaid omdat zij misbruik zouden maken van dit gratis water. Zelfs als dat voor een deel zo is, je sluit niet tijdens een ongekende hittegolf (het is weken boven de 35 graden celsius) duizenden mensen inclusief kleine kinderen af van water.
* Hongaren beschouwen zichzelf volgens een OECD onderzoek als het meest ongelukkige volk van Europa. Ze hebben het naar eigen zeggen slechter dan de Grieken, Portugezen, Spanjaarden of Turken. Kritische zelfkennis is helaas nooit een sterke eigenschap van veel Hongaren geweest.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten