Vooraanstaand socialistisch politicus Gábor Simon blijkt tot tweemaal toe met een tas vol geld naar Oostenrijk te zijn gereisd om zijn uit onduidelijke bron afkomstige inkomsten op een bankrekening te deponeren. Het moge duidelijk zijn, er is nog altijd iets heel erg mis in de MSZP. Maar ook in de Fidesz hoek gaat het graaien lustig verder, alleen doen ze het daar via ingewikkelde en moeilijker te doorgronden constructies met BV’s, stichtingen, staatsbedrijven en wat dies meer zij.
Op zijn MSZP’s

Toegegeven, binnen een week was Simon uit de partij gezet en
in die zin is er schoon schip gemaakt. Maar toch laat het schandaal perfect
zien waarom de MSZP nooit de leiding had mogen hebben van Samen, de coalitie
van democratische oppositiepartijen.Want echt “schoon” is de socialistische partij
nog steeds niet. Veelzeggend was het commentaar dat nieuwssite Origo optekende
uit de mond van een (anonieme) MSZP bestuurder dat de ietwat kleurloze Simon wat
hem betreft een van de minder waarschijnlijke types was van wie je zoiets kon
verwachten en dat hij zo tien anderen kon noemen die waarschijnlijk meer boter
op hun hoofd hebben.
De werkelijkheid is dat de MSZP nog altijd niet echt heeft
afgerekend met de corruptie van de periode 1990-2010. Welke deals hebben er
plaatsgevonden in de tijd van de grote privatiseringen, hoe werkte de geheime
deal met Fidesz over de verdeling van bestuurlijke corruptiegelden (70% voor de partij die
regeert, 30% voor de partij in de oppositie) en welke MSZP bestuurders waren voor
die gang van zaken (mede) verantwoordelijk? Ook László.Puch, de man die destijds
de financiële touwtjes in de MSZP in handen had, is nog steeds een actief
partijlid, al zit hij niet meer in het landelijk bestuur.En dus is het onvermijdelijk dat er steeds weer nieuwe schandalen
boven water komen die direct de hele democratische oppositie zware schade
berokkenen omdat Fidesz heel makkelijk kan claimen dat het gewoon dezelfde
mensen zijn die vóór 2010 de boel ook al belazerden.
Nee, waarschijnlijk is het geen toeval dat dit schandaal nu werd gebracht door regeringskrant Magyar Nemzet, direct nadat het hele land was volgeplakt met affiches waarop de oppositie wordt afgebeeld als een stel boeven en waarschijnlijk op basis van bronnen in de (door Fidesz gecontroleerde) belastingdienst. Maar uiteindelijk doet dat er niet toe, de feiten blijven de feiten en die herinneren de kiezers er aan dat er een hele goede reden was waarom ze in 2010 meer dan genoeg hadden van de MSZP. Dat de corruptie en het machtsmisbruik in de afgelopen vier jaar onder Fidesz tienvoudig is toegenomen, verdwijnt dan al te gemakkelijk op de achtergrond.
Nee, waarschijnlijk is het geen toeval dat dit schandaal nu werd gebracht door regeringskrant Magyar Nemzet, direct nadat het hele land was volgeplakt met affiches waarop de oppositie wordt afgebeeld als een stel boeven en waarschijnlijk op basis van bronnen in de (door Fidesz gecontroleerde) belastingdienst. Maar uiteindelijk doet dat er niet toe, de feiten blijven de feiten en die herinneren de kiezers er aan dat er een hele goede reden was waarom ze in 2010 meer dan genoeg hadden van de MSZP. Dat de corruptie en het machtsmisbruik in de afgelopen vier jaar onder Fidesz tienvoudig is toegenomen, verdwijnt dan al te gemakkelijk op de achtergrond.
À la Fidesz
Want laten we wel wezen, Fidesz pakt het veel sluwer aan. Een
paar voorbeelden die de afgelopen twee weken boven water kwamen:

- In 2013 nationaliseerde de regering Orbán alle kleine
spaarfondsen van het land. Ze werden gedwongen samen te gaan in één spaarbank
onder staatscontrole, de Takarékbank (Er was maar één spaarfonds uitgezonderd
van die nationalisatie en die was van…de boven genoemde meneer Garancsai). Hoe
dan ook, nu verkoopt de Hongaarse regering haar 54% aandeel in die nieuwe bank,
officieel in een open en internationale aanbesteding. Maar volgen Ferenc David,
voorzitter van de Nationale Federatie van Ondernemers, zitten de voorwaarden van
de aanbesteding zo in elkaar dat er maar één winnaar kan zijn, namelijk EHPSF,
een recent opgerichte BV die eigendom is van de managers van Takarékbank.
Zodra dat rond is, kunnen de aandelen vervolgens zonder openbare aanbesteding
worden doorverkocht aan ondernemers met banden met Fidesz, zo vreest David.
- Een andere vriend en zakenpartner van Viktor Orbán, burgemeester Lörinc Mézáros van Orbán’s thuisdorp Felcsut, is inmiddels doorgedrongen tot de top 100 lijst van Hongarije’s rijkste mensen. Met een geschat vermogen van 6,9 miljard forint (23 miljoen euro) is hij binnengekomen op nummer 88. De voormalige loodgieter is inmiddels grootgrondbezitter in de regio Felcsut, hoewel veel van zijn grond formeel eigendom is van een of ander familieland of een of andere B. Mézáros is ook de man van de voetbalacademie van Felcsut en, het nieuwe superluxe voetbalstadion van het dorp. Felcsut krijgt bovendien niet alleen een nieuw spoorwegstation maar nu ook een eigen zakenvliegveld. Bovendien wordt er een groot hotel gebouwd pal naast een paar stukken land die eigendom zijn van Mézáros en van Anikó Lévai, de echtgenote van de premier.
- In de afgelopen jaren heeft bouwbedrijf Közgép van Lajos Simicska, vriend van premier Orbán en het financiële brein achter Fidesz, voor meer dan 900 miljoen forint (4 miljard Euro) aan openbare aanbestedingen gewonnen. Van een middelgrote bouwer van metalen structuren is de onderneming uitgegroeid tot het voornaamste bedrijf voor de bouw van wegen, bruggen, spoorlijnen en sinds kort ook opslagfaciliteiten voor radioactief materiaal. Veel van de opdrachten worden voor 50%-90% gefinancierd met EU subsidies. Het is dan ook een van de weinige bouwbedrijven die forse dividenden uitkeert aan haar aandeelhouders.
- De afgelopen twee jaar “informeerde” de regering de bevolking over haar activiteiten. Deze reclamecampagne op kosten van de belastingbetaler – totale kosten 800 miljoen forint (2,6 miljoen euro) – vond plaats onder de slogan: Hongarije doet het beter. Slogan en campagneopzet zijn nu voor de verkiezingen ‘verkocht’ aan Fidesz voor het schamele bedrag van 400.000 forint (1300 euro).
En dan dit nog:
Deze week stemde de rechtse meerderheid in het parlement (Fidesz en Jobbik) klakkeloos voor de overeenkomst met Putyin Rusland over de uitbreiding van kerncentrale Paks, ondanks het feit dat delen van de overeenkomst voor de komende tien jaar geheim zijn verklaard, dat de overeenkomst de energie en financiële afhankelijkheid van Rusland aanzienlijk vergroot, dat de noodzaak van de uitbreiding niet is onderbouwd, dat de bouw een prijsstijging voor elektriciteit tot gevolg kan hebben van 40-60% (volgens een door staatsbedrijf MVM uitgevoerde interne studie die de regering heeft geprobeerd weg te moffelen) enz. Het is een van de grootste en meest controversiële deals van Hongarije ooit, maar er is binnen luttele weken en na slechts vier uur ‘debat’ over gestemd, wat veel zegt over de kwaliteit van de parlementaire democratie in Hongarije vandaag.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten