dinsdag 6 september 2011

GRONDWETSTAFELAMBTENAAR


Op 28 augustus deed de Hongaarse regering de oekaze uitgaan dat er per 1 september (!) in elk Hongaars gemeentehuis een aparte ruimte moet zijn met daarin een tafel (met glasplaat!), een stoel, een kopie van de nieuwe grondwet (opengeslagen op pagina 28!), een pen (met lint in de nationale driekleur!) en op de muur een bord met het woord “GRONDWETSTAFEL” (in hoofdletters!). Er moet bovendien een ambtenaar worden aangesteld om in deze ruimte dienst te doen (permanent gedurende openingstijden!).

Op de tafel dienen ook aanvraagformulieren te liggen zodat burgers een kopie, die door de parlementsvoorzitter persoonlijk zal worden ondertekend, aan kunnen vragen. Nee, dit is niet Monthy Python met hun “Ministry of Silly Walks.” Dit zijn de Fidesz regenten in overdrive die blijkbaar serieus menen dat hun nieuwe grondwet dit soort georkestreerde aanbidding in de beste tradities van het socialistisch-realistische verleden waard is.
Alsof de 3300 gemeentes in dit land, de meesten bijna failliete dorpen met hooguit een gemeentesecretaris en twee secretaresses, geld hebben om voor zoiets een aparte ambtenaar aan te stellen. Binnen drie dagen! Alsof burgers en ambtenaren domme onderdanen zijn die je tot in detail moet voorschrijven hoe te handelen. Alsof je de nieuwe grondwet, zo je die al wilt, niet gewoon van het Internet kunt downloaden. Ouderwetse regenten kortom.
Saai baantje natuurlijk, grondwetstafelambtenaar. Maar wel een mooi nieuw scrabblewoord: GRONDWETSTAFELS (past precies op het bord, 30 punten letterwaarde en driemaal driemaal woordwaarde)…810 punten! Hoezo waardeloos die nieuwe grondwet?

Verder deze week:
- In juni werd op een internationale onderwijsconferentie een bepaalde school in het oosten van het land door de minister van onderwijs de hemel in geprezen voor de manier waarop daar kinderen met een achterstand werden onderwezen. Nu heeft de school, opgezet door een onafhankelijke stichting, te horen gekregen dat de aanvullende staatssubsidie die ze krijgt (3000 euro per maand) per 1 januari wordt stopgezet. Doek voor 650 kinderen?
- Datzelfde ministerie voor onderwijs overweegt een regeling in te voeren om afgestudeerden die in het buitenland gaan werken te dwingen hun studiekosten aan de staat terug te betalen. Het gaat hier volgens de eerste berichten niet alleen om artsen en leraren, maar ook om IT deskundigen, ingenieurs enz. Dat je aankomende artsen of leraren een contract laat tekenen dat ze zich verplichten eerst een aantal jaren op het platteland te werken om zo het daar bestaande tekort aan te pakken, lijkt me alleszins acceptabel. Doen ze in Frankrijk ook (waarbij de staat overigens wel een woning enz. ter beschikking stelt). Maar mogen dan IT'ers, economen, managers en ingenieurs niet meer bij internationale bedrijven in het buitenland werken? Of maar voor een jaar? Of twee of drie? En hoe zit dat dan met de Europese uitwisselingsprogramma’s van studenten en met de vrije vestiging en arbeid in de EU? Klinkt kortom weer als een goeddoordachte regeling naar provinciaals regentenmodel.
- Wie beter wilde weten, wist het allang, maar nu is het min of meer officieel en uit zijn eigen mond: Viktor Orbán is een leugenaar. Althans, volgens Wikileaks documenten zei Orbán vlak voor de verkiezingen van 2006 tegen een groep Westerse diplomaten: “Besteedt geen aandacht aan wat ik zeg om gekozen te worden, dat kunt u negeren.” Dat is echt maar op één manier te interpreteren: wat ik in de campagne beloof om de kiezers te paaien is niet serieus, als ik regeer, doe ik wat anders. Soortgelijke woorden sprak een andere hoge Fidesz politicus ook aan de vooravond van de verkiezingen op een bijeenkomst met buitenlandse journalisten. En de Fidesz verkiezingscampagne van 2010 was al niet anders, gezien de fantastische beloften over werk en geen bezuinigingen en de harde werkelijkheid van vandaag: geen werk en heel veel harde bezuinigingen. Let wel: kort na de verkiezingen van 2006 erkende de winnende socialistische premier Gyurcsány in zijn befaamde partijrede in het dorpje Őszöd dat zijn verkiezingsbeloftes niet serieus waren geweest en dat bezuinigingen nodig waren. Waarop Orbán in het openbaar beweerde “dat hij nog nooit tegen de kiezers had gelogen” en een felle campagne startte (inclusief het gedogen van heftige rellen in de straten van Boedapest) om de premier als leugenaar weg te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten