zondag 3 november 2013

Fidesz rechters hoeven niet met pensioen


Fidesz minister Tibor Navracsics heeft een wet ingediend om de verplichte pensioenleeftijd voor rechters bij het Grondwettelijke Hof, nu 70 jaar, geheel op te heffen. Daarmee kunnen een reeks van Fidesz benoemingen van de afgelopen paar jaar veel langer in functie blijven (tot 2023/2025) en is dus de greep van de partij op dit hoogste rechtsorgaan verzekerd tot en met de verkiezingen van 2022.
De wetswijziging is opmerkelijk omdat Hongarije net een twee jaar lang gevecht heeft geleverd met Brussel over de verlaging van de pensioenleeftijd van allerlei andere rechters naar 62/65 jaar. Onder het motto dat dat nu eenmaal ook elders in de maatschappij de algemeen aanvaarde pensioenleeftijd was, ontsloeg de Fidesz regering vele honderden (top)rechters. Volgens critici was het doel daarvan mede om allerlei nieuwe rechters te kunnen promoveren en benoemen die meer aan het Fidesz-profiel beantwoordden. Voor het grondwettelijk hof geldt die redenering blijkbaar niet.

Maar dat Hof is inmiddels dan ook stevig in handen van Orbán-getrouwen. En voor wie Hongarije een beetje volgt, is deze wetswijziging dan ook helemaal niet zo opmerkelijk. Het is de zoveelste wetswijziging die specifiek is toegesneden op het behartigen van een zeer specifiek belang van de Partij.

Op bijgaande illustratie de vijf rechters die volgens de bestaande wet met hun 70e met pensioen zouden moeten (oranje) maar door de nieuwe wet hun hele benoemingsperiode van 12 jaar uit kunnen zitten ongeacht kun leeftijd (groen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten