vrijdag 25 oktober 2013

Hongarije doet het beter? (2)

Het EU land met de slechtste levensomstandigheden en kansen voor vrouwen is … Hongarije. Bij een onderzoek van het Wereld Economisch Forum in 137 landen eindigden de Magyaren op de 87e plaats, achter alle EU landen en in groter Europa alleen maar voor Albanië, Armenië en Azerbeidjaan.

De ranglijst is gebaseerd op de positie van en (gelijkheid van) kansen voor de vrouw in vier maatschappelijke sectoren. In de gezondheidszorg doet het land het nog redelijk (34e plaats), in het onderwijs en de economie is het al minder (62e en 64e ) en de positie van vrouwen in de politiek is dramatisch (een 120e plek).
Als 87e valt Hongarije in de categorie Georgië, Botswana, Brunei en Paraguay. De bijgaande grafiek verklaart voor een deel waarom, dunkt me. De landen waar vrouwen de beste positie en kansen hebben liggen uiteraard vooral in Europa (de Scandinavische landen aan kop, Nederland staat 13e) en helemaal onderaan staan Tsjaad, Pakistan en Jemen.

Begin september schreef ik al dat Hongarije in het VN “World Happiness” rapport op de 110e plaats eindigde, samen met Servië, Bosnië, Azerbeidjaan en Macedonië. 

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

      Verwijderen