maandag 6 januari 2014

Met de billen bloot

Het is officieel: Gordon Bajnai van Samen 2014 heeft gisteren
in een TV interview laten weten dat de oppositiecoalitie met de socialisten van de MSZP heronderhandeld moet worden. Wat hem betreft dient ook de Demokratische Koalitie (DK) van Ferenc Gyurcsány deel van de samenwerking te gaan uitmaken en moet er toch één gezamenlijke lijsttrekker, één gezamenlijk program en één gezamenlijke campagne komen. Bovendien heeft hij laten weten dat hij zelf bereid is af te zien van het gezamenlijke lijsttrekkerschap.

Nooit meer Fidesz! (een sinaasappel is het Fidesz symbool)
Zoals ik op 13 december schreef, waren er achter de schermen al enige weken gesprekken gaande tussen Bajnai en Gyurcsány die in deze richting wezen. Want niemand geeft op dit moment een stuiver voor de kansen van de oppositie in zijn huidige vorm om  a.s. april Orbán en Fidesz bij de verkiezingen te verslaan. Alle waarnemers en journalisten, van rechts tot links, bestempelen nu vrijwel dagelijks de overwinning van Viktor Orbán als zo goed alsl zeker. Sinds de aankondiging in september van de halfslachtige samenwerking tussen Samen 2014 en de MSZP hebben beide partijen in de opiniepeilingen geen procent gewonnen. Integendeel, nu de nationaal-populistische campagne van de regering langzaam op gang begint te komen, neemt de aanhang van Fidesz zelfs toe.

De stelling van een deel van het Bajnai kamp dat de deelname van Gyurcsány aan een coalitie afschrikwekkend werkt voor het winnen van stemmen onder teleurgestelde Fidesz stemmers is achterhaald. Het is inmiddels duidelijk dat de meer betrokken centrumrechtse kiezers die teleurgesteld zijn in Fidesz hoe dan ook geen deel uit willen maken van welke linkse oppositiecoalitie dan ook, met of zonder Gyurcsány. Spijtig, maar zo is het nu eenmaal. De grote meute van teleurgestelde kiezers - de mensen die in 2010 Orbán stemden omdat ze een radicale koerswijziging wilden - heeft veel minder moeite met Gyurcsány of ziet juist wel wat in zijn klip en klare oppositiekoers. Om die stemmen te winnen en tenminste nog enige kans te maken (al is het een kleine), is daarom een brede linkse coalitie de enige optie.

De bedoeling is dat Samen 2014 en de MSZP nog deze week gaan praten en daarbij is de inzet hoog. Het is heel wel dankbaar dat MSZP leider Attila Mesterházy vasthoudt aan zijn huidige koers waarin hij de leider van de oppositie wil zijn en waarin in feite het eigen korte termijn partijbelang (het accepteren van de overwinning van Fidesz in 2014, maar met een zo goed mogelijk resultaat voor de MSZP als opstap voor een mogelijke overwinning in 2018) voorop staat. Samen 2014 zal de moed op moeten brengen om man en paard te noemen: ofwel een echte en brede coalitie onder leiding van een onafhankelijk persoon ofwel ieder voor zich, maar dan moet ook duidelijk zijn wie die brede eenheid heeft geblokkeerd. Met de billen bloot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten