vrijdag 17 juni 2011

De revolutie van de clowns

De demonstratie gisteren met de titel “De revolutie van de clowns” liet opnieuw zien dat de aanhang van de Fidesz regering langzaam maar zeker verder afbrokkelt. De opkomst was niet zo massaal als je zou verwachten gezien de brede steun voor het initiatief. De demonstratie was georganiseerd door politievakbondmensen, maar ook de grote landelijke vakbonden en de Facebook groepen en mensenrechten organisaties die eerder protesten tegen de inperking van de democratie hadden georganiseerd riepen op tot deelname. Maar opvallend was vooral de uiterst bonte samenstelling van de menigte.

Er waren al met al 15-20.000 mensen, wel wat maar ook weer niet veel groter dan bij de vorige demonstraties tegen de nationalisatie van de private pensioenen, de mediawet en de Fidesz grondwet (rond de 10.000). Maar het was dus vooral een bont gezelschap, niet in de laatste plaats omdat velen hadden voldaan aan de oproep om clownsmaskers en clownspakken te dragen. Bij eerdere protesten lieten vooral jongeren en intellectuelen uit Boedapest zich actief horen en zien en nu waren er nadrukkelijk ook andere lagen uit de samenleving aanwezig, met name grote groepen brandweerlieden, gevangenispersoneel en douane (uit diverse steden).
Fouilleren
Er waren ook enige tientallen aanhangers van extreemrechts: de Szebb Jövő garde die de zigeuners in Gyöngyöspata enige weken geleden terroriseerde. Zij werden bij aankomst meteen allemaal gefouilleerd door toeschietende politie, maar namen vervolgens in alle rust deel aan het protest. Een vreemde mix, die in het zwart gestoken kaalkoppen tussen het ludieke clownspubliek.
Er waren ook stemhokjes waar de demonstranten hun stem op Fidesz terug konden nemen. Er werd grif gebruik van gemaakt, volgens de organisatoren werden er 19.500 stemmen tegen Fidesz uitgebracht. Niet erg representatief natuurlijk, maar dat lijkt als twee druppels water op de zogenaamde sociale consultaties van de regering waarbij mensen een vragenformulier thuisgestuurd krijgen of ze het met deze of gene maatregel eens zijn of niet.
Stemmen
Ook werden er in 15 andere grotere steden van het land (kleine) demonstraties gehouden en was er ’s avonds, terwijl de demonstranten in optocht naar het paleis van de president in Boeda trokken, een aparte demonstratie van studenten van de Corvinus universiteit, georganiseerd door het nieuw opgerichte Studenten Netwerk. Opvallend omdat de afgelopen jaren de enige studentenorganisaties van betekenis van rechtse en vooral extreemrechtse huize waren.

Politiemensen konden niet aan het protest deelnemen omdat de minister van binnenlandse zaken Sándor Pintér (zelf overigens een ex politieman die destijds met 47 jaar met vervroegd pensioen ging) alle politiepersoneel zonder uitzondering die hele dag had opgeroepen voor werk. Ze werden her en der met vier of vijf in een auto gezet en de straat opgestuurd, als ze maar geen tijd hadden om aan de demonstratie mee te doen. De politieleiding doet van alles om de acties te frustreren, aldus Peter Konyha en Kornel Arok in een gesprek met buitenlandse correspondenten de dag voor de demonstratie. Ze zeiden ook zeker te weten dat ze worden afgeluisterd. Op de vraag hoe ze dat zo zeker wisten, zeiden ze: ook bij de geheime dienst zijn veel mensen niet blij met de intrekking van hun vervroegd pensioen met terugwerkende kracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten