dinsdag 3 januari 2012

Een somber feestje



Maandagavond 2 januari hield de regering Orbán een feestje ter ere van de nieuwe grondwet die op 1 januari van kracht werd. Het werd een wat sombere aangelegenheid. Op straat demonstreerden enige tienduizenden opnieuw tegen de ernstige inperking van de democratie maar ook binnen was de stemming niet bepaald uitgelaten, aldus de nieuwssite Index.

Demo bij de Opera: God zij dank, dat ik niet Fidesz ben.
De viering bestond uit de opening ’s middags van een tentoonstelling in de Nationale Galerie (over Hongaarse helden in het verleden) en ’s avonds een galavoorstelling in de Opera, alles strikt voor genodigden. De crème de la crème van de Fidesz aanhang was er: politici, kerkelijke vertegenwoordigers, kunstenaars, sporters, ondernemers. Een verslaggever van Index in de Nationale Galerie constateerde echter dat de stemming er allesbehalve opgetogen, enthousiast en optimistisch was. Er waren veel gespannen, sombere, geagiteerde of apathisch gezichten te zien, er werd nauwelijks gelachen en de toespraken – ook die van Orbán – waren lauw en vol van de bekende frases die al zo lang worden gebezigd en niemand meer lijken te inspireren, zo constateerde hij. Wellicht dat men ook daar begint te beseffen dat het geld in maart op is, dat de verhouding met Europa beroerd is en dat Orbán het toch niet zo goed doet als hij zelf beweert, aldus Index. “Er is nog hoop.”


Imago

De regering Orbán heeft in ieder geval de internationale slag om het imago van het land definitief verloren. Hongarije staat internationaal inmiddels wijd en zijd te boek als onbetrouwbaar, intolerant, autoritair en provinciaals. De internationale kritiek wordt harder, luider en door steeds meer instanties uitgedragen. Elke keer weer komen Fidesz woordvoerders met verklaringen vol algemene frases dat er niets aan de hand is, dat alles prima en normaal verloop en dat eenieder rustig kan gaan slapen, maar de simpele realiteit is dat niemand ze meer gelooft.
Het is net als destijds in 2006, toen de toenmalige socialistische premier Gyurcsány op CNN had toegegeven dat hij had gelogen tegen de Hongaarse kiezers. Vanaf dat moment was er geen houden en geen repareren meer aan. Zijn imago was dat van de man die had gelogen, punt uit. En net als bij Gyurcsány kan ook Orbán’s verhaal alleen maar eindigen met zijn vertrek. Gyurcsány deed daar bijna drie jaar over.


De afgelopen weken

- De financiële en politieke confrontatie tussen de regering Orbán en IMF/EU wordt steeds scherper. De IMF en de EU eisen dat Hongarije in ruil voor een lening haar koers wijzigt, maar premier Orbán bezweert dat hij dat niet van plan is en dat Hongarije ook wel zonder een IMF-lening kan. Met de dag wordt zo de dreiging van een faillissement groter, want volgens economen en de financiële markten is het land als het in februari geen IMF lening heeft, gedoemd.

- In de laatste weken van december heeft Fidesz nog tientallen omstreden wetten aangenomen: de nieuwe verkiezingsregels die overduidelijk bedoeld zijn om de macht van de partij te consolideren, wetten die het onderwijs en de gezondheidszorg centraliseren, wetten die de onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat ernstig ondergraven, wetten die de Nationale Bank onder politieke controle brengen, wetten die de parlementaire procedures nog meer tot een lachertje maken dan ze al waren (de Fidesz meerderheid heeft zichzelf nu het recht gegeven om wetten binnen luttele uren, dus zonder serieus debat, in te dienen en aan te nemen) enz. enz.

- Er is de laatste weken ook opvallend veel geprotesteerd in Hongarije zelf: tegen het uit de lucht halen van de kritische zender Klub Radio, tegen censuur bij de staats TV (een hongerstaking die nog altijd voortduurt) en tegen de inperking van de rechten van sommige godsdiensten. Politici van de groene LMP ketenden zich aan een hek bij het Parlement en werden door politie verwijderd en last but not least sloten alle oppositiepartijen zich aan bij de demo op 2 januari.

De éénpartijstaat, in 1988 en in 2011.

De Fidesz partijstaat is sinds 1 januari 2012 een feit,
het moment dat er geen geld meer uit de muur komt, is angstig dichtbij,
maar er is toch altijd nog hoop dat links zich aaneensluit en dat rechts bij zinnen komt.

Een interessant 2012!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten