dinsdag 10 januari 2012

Speculaties over aftreden Orbán

Hongrie se Bordurise, aldus een Franse blogger

De confrontatie tussen Hongarije en de internationale gemeenschap bouwt nog steeds verder op. Weliswaar heeft Orbán de afgelopen dagen een paar keer gesuggereerd dat hij in ruil voor een lening bereid is compromissen te sluiten, maar hij benadrukt tegelijk ook steeds weer dat hij geen reden ziet de kern van allerlei ingevoerde wetten te wijzigen. Orbán is vastbesloten om de essentie van de “stembusrevolutie”die hij anderhalf jaar geleden is begonnen niet op te geven en dat is: weg met die omslachtige West-Europese liberale overlegdemocratie en op naar een sterke en “efficiënte” staat die voor de komende decennia in handen is van hemzelf en Fidesz.
Maar zowel het IMF als de EU lijken ook een streep te hebben getrokken: er dienen maatregelen en wetten te worden ingetrokken anders praten we niet eens over een lening, zo klinkt het daar. En elke dag verschijnen er weer nieuwe artikelen en commentaren dat het onacceptabel is voor Europa dat een lidstaat de democratie zo systematisch ondergraaft. Zelfs de Europese christendemocraten lijken langzaam maar zeker om te gaan.

Er wordt in sommige media volop gespeculeerd dat de situatie kan leiden tot het aftreden van Orbán ten gunste van een meer gematigde fractie in Fidesz, ja dat dit zelfs de inzet zou zijn van Washington en Brussel (zie het lot van Papadopoulos en Berlusconi ten gunste van zakenkabinetten). Een interessante gedachte, maar bedenk wel dat Orbán een ijzeren greep heeft op zijn partij. Zoals iemand die begin jaren negentig, toen Fidesz nog liberaal was, met hem samenwerkte mij ooit vertelde: Orbán  heeft alle hogere Fidesz functionarissen, inclusief de parlementariërs, hoogstpersoonlijk benoemd op de post die ze nu bekleden. Ze danken alles aan hem en hij heeft over ieder van hen een dossier: wat ze ooit gedaan en gezegd hebben, waar hun witte en hun zwarte geld vandaan komt, hoe hun privéleven in elkaar zit. Dat soort dossiers hield hij destijds ook al bij over ons, zijn vrienden en collega’s in Fidesz.


Pensioenzwendel Hongaarse stijl: vierdubbel bedrogen.

Ook de allerlaatste resten privaat pensioengeld worden deze weken door de regering Orbán genationaliseerd. In de afgelopen anderhalf jaar heeft het regiem een kleine 11 miljard euro (3260 miljard forint) aan private pensioenspaargelden, spaargeld van zo’n drie miljoen Hongaarse werknemers, in beslag genomen. De manier waarop is illustratief: met leugens, bedrog en dwang.

Aanvankelijk verzekerde Orbán de bevolking dat hun pensioenen onder zijn regering veilig waren. Dat zei hij rond de verkiezingen in mei 2010 en zelfs nog in oktober van dat jaar toen er al sprake van was dat de premies bestemd voor de private pensioenen “tijdelijk” naar het staatspensioenfonds zouden worden geleid. U krijgt het later allemaal terug, verzekerde de regering.
Twee maanden later was dat verleden tijd en kregen werknemers de “vrije keus” om ofwel hun gespaarde pensioengeld over te maken naar de kas van het staatspensioen ofwel het recht op hun AOW uitkering kwijt te raken. Onder die druk “kozen” 2,8 miljoen Hongaren voor overmaken en incasseerde de regering 10 miljard euro. Maar 100.000 meest jonge werknemers besloten hun private pensioenfonds te handhaven (en dus hun recht op AOW op te geven) omdat ze al zoveel gespaard hadden dat dat zinvoller was. Geen probleem, zei de regering, dat mag en jullie spaargeld is verder veilig.
Afgelopen december bleek ook dat niet waar. Toen kregen die 100.000 opeens te horen dat hun pensioenpremies (24% van hun loon voor de AOW en 10% voor het private pensioenfonds) voortaan helemaal (34%) naar de staat moest en dat ze dus verder geen enkel privaat pensioen meer mochten opbouwen van hun salaris. Daarmee wordt het wel heel onvoordelig om je private pensioenfonds te handhaven (zeker als je nog dertig jaar te werken hebt tot je pensioen), maar dat is natuurlijk ook de bedoeling: zo moeten ook deze laatste 100.000 gedwongen worden om "vrijwillig" hun spaargeld (1 miljard euro) naar de staat over te maken.
En gisteren stond er een klein berichtje in de krant dat de regering nu heeft besloten dat iedereen zijn aanspraak op een AOW uitkering hoe dan ook behoudt, ook die paar van de 100.000 die misschien toch nog besluiten hun private pensioenspaargeld niet over te maken (ze hebben tot eind maart de tijd). Dat klinkt misschien wel heel redelijk, maar het betekent dus dat de voornaamste reden waarom 2,8 miljoen mensen hun geld overmaakten (anders verspeel je je AOW) gewoon weer is vervallen. Het was allemaal bluf. Maar hun spaargeld zijn ze mooi wel kwijt

Vandaag

Las zojuist een bericht op nieuwswebsite Index.hu en moet dat nog even kwijt. Premier Orbán heeft volgens Index in december j.l. geweigerd de benoeming te ondertekenen van een zekere György Majtényi tot leraar geschiedenis aan de hogeschool van Eger. Majtényi is de 34-jarige zoon van de voormalige ombudsman voor databescherming, die recent aan de kant is gezet en zich heeft ontwikkeld tot een belangrijke criticus van het regiem. Let wel: de ondertekening van zo'n lerarenbenoeming door de premier is een formaliteit en het is al tientallen jaren (!) niet voorgekomen dat zo'n door alle instanties ondersteunde benoeming door de premier werd geweigerd. Het heeft er toch wel heel erg de schijn van dat de zoon hier boet voor de politieke "misdaden" van zijn vader. Het Kadarisme herleeft. Dat is overigens ook het specialisme van György, de geschiedenis van het Kadarisme.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten