vrijdag 6 juni 2014

Deutsche Telecom en de Hongaarse persvrijheid

Beëdiging van de regering:  kritische pers niet welkom.
Uit protest tegen het vermoedelijk politieke ontslag van de hoofdredacteur van Origo is inmiddels ook zijn deputy en een groot deel van de nieuwsredactie opgestapt. Dat maakt de bezweringen van hogerhand dat het ontslag niets met politiek te maken heeft, een stuk ongeloofwaardiger. Zijn collega's zien het anders, dat moge duidelijk zijn. Maar ja, weer een onafhankelijk medium minder.
Tegelijk is Deutsche Telekom, eigenaar van origo, in grote problemen gekomen na publikaties van een andere internet-site, 444!. Zij melden, op basis van een hoge anonieme bron in de regering, dat het ontslag een deal was tussen de Duitse multi en de regering Orbán. In ruil voor een goede behandeling op de telecom markt, zou het bedrijf hebben beloofd het in Orbán's ogen veel te kritische Origo tot de orde te roepen. Meer details hier.
Interessant is wel hoe de Facebook pagina van Deutsche Telekom (hier) inmiddels wordt overstroomd met boze reacties van Hongaren. Er zijn er die overwegen hun abo bij mobiele provider T-Com, ook van Deutshce Telekom, op te zeggen. Ook de Duitse pers legt het bedrijf het vuur aan de schenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten