dinsdag 3 juni 2014

Hongaarse TV zenders op zwart

A.s. donderdagavond om 19.30 uur gaan een aantal Hongaarse TV-zenders een kwartier op zwart uit protest tegen de absurde reclame-belasting die de regering Orbán nu in wil voeren. TV-zenders moeten volgens de nieuwe plannen tot 40% belasting betalen over hun reclameinkomsten (de inkomsten, niet de winst). M.n. de onafhankelijke (maar a-politieke) zender RTL wordt zwaar getroffen en zou tot 4,5 miljard forint (150 miljoen euro) moeten betalen oftewel 8x de winst die de zender vorig jaar maakte.

Maar zelfs rechtse en regeringsgezinde zenders (TV2, Hir-TV) protesteren omdat de bedragen werkelijk de absurd voor woorden zijn en eigenlijk de hele reclamemarkt kapot maken.Als klap op de vuurpijl heeft een lid van de Fidesz fractie laten weten dat ook sociale media waarschijnlijk dit soort belasting opgelegd zullen krijgen.
Opgeteld bij het ontslag van de hoofdredacteur van Origo en een uitspraak van de hoogste rechtbank die media strafbaar maakt voor "beledigende" commentaren van het publiek op hun Internet sites, zelfs als die commentaren na aanvankelijke publicatie zijn verwijderd, geven het gevoel dat de media in dit land onder hernieuwde druk komen. Gisteren hielden ruim duizend mensen een spontane demonstratie bij het Parlement.
Meer info vindt u hier en hier (in het engels)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten