donderdag 26 juni 2014

Oprotpremies voor zigeuners van Miskolc

Het Fidesz bestuur in de stad Miskolc, gesteund door een meerderheid van de bevolking, probeert de inwoners van een sloppenwijk - merendeels zigeuners - met enige drang de stad uit te werken. De wijk is een vervallen getto geworden en wordt gesloopt. Maar in plaats van de inwoners andere woningen aan te bieden of op een andere manier rehabilitatie- en re-integratieprojecten te starten of aan sociale woningbouw te doen, biedt Miskolc de ruim 400 gezinnen een financiële premie aan ... op voorwaarde dat ze die gebruiken om in een dorp buiten de stad een huis te kopen.

Roma demo: voor een christen-democratische oplossing!
Wie in Miskolc blijft krijgt geen oprotpremie en moet zelf maar zien dat hij een nieuwe woning vindt, wat geen sinecure is in een land waar 98% van de mensen zijn eigen woning bezit en sociale huurwoningen nauwelijks bestaan.Het doel is overduidelijk om van een deel van de zigeunerbevolking af te komen. Maar buurdorpen reageren al even vijandig. Een aantal van hen heeft laten weten dat de zigeuners uit Miskolc niet welkom zijn en dat eenieder die met een oprotpremie van de stad een huis koopt, voor vele jaren uitgesloten wordt van sociale ondersteuning.

Er was eerder deze week wel een demonstratie van het zigeuner zelfbestuur in de stad waarbij het gemeentebestuur symbolisch een rode kaart kreeg. Een aantal van de demonstranten gebruikte zelfs het woord "deportatie,"  wat natuurlijk exact 70 jaar na de deportatie van de joodse bevolking een zeer (te) zware bijklank heeft. Maar je kunt je het gevoel ook voorstellen, temeer daar de regering in Boedapest doet of zijn neus bloedt (dit heeft niets met discriminatie te maken, het is een lokale aangelegenheid), heel veel mensen in Miskolc grif een handtekeningenactie van het gemeentebestuur ter ondersteuning van hun beleid tekenden, en de socialistische partij MSZP in de gemeenteraad niet tegen stemde maar zich onthield (angst tegen de vox populi in te gaan). Maar dit is dus niet de manier om problemen - ook zeer ernstige problemen - van armoede, gebrek aan integratie en discriminatie aan te pakken, integendeel. En wat komt er op de plek van de krottenwijk? Een van Orbán's nieuwe voetbalstadions! Meer details onder andere hier (in het Engels).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten