donderdag 26 juni 2014

Oorlog tussen RTL en regering

De commerciële TV zender RTL blijft kritische reportages uitzenden over de Hongaarse regering van premier Orbán en die slaat terug door de belastinginspectie op RTL af te sturen. Oorlog in medialand.

RTL reportage over het vermogen van Orbán's vader
Natuurlijk had RTL die kritische reportages eigenlijk al jarenlang uit moeten en kunnen zenden. Het is nou niet dat daar geen aanleidingen toe waren en het is tenslotte de natuurlijke functie van de vierde macht om de zittende regering kritisch te benaderen. Maar RTL was bang voor mogelijk (financiële) consequenties want de regering Orbán ziet dat anders: kritische reportages worden opgevat als ongeoorloofde aanvallen die de oppositie ten goede komen.
Maar nu RTL toch financieel hard wordt aangepakt in wat volgens velen een poging is om deze zender in buitenlandse handen te dwingen te verdwijnen of voor een zachte prijs  te verkopen - an offer they can't refuse - lijkt er zich snel een rechtstreekse oorlog te ontwikkelen. Eerder deze week beschuldigde een regeringsgezinde krant de managers van het Hongaarse RTL ervan dat ze zichzelf schandalig hoge bonussen had toegekend ter waarde van 1,4 miljard forint (ruim 4,5 miljoen euro). Maar de krant bleek zich drie nulletjes te hebben vergist, het was een uiterst bescheiden 1,4 miljoen forint.(4.500 euro).
Gisteren opende de regering een aanval via een andere flank: Naar beproefd recept, wordt RTL er nu van beschuldigd dat ze via een constructie van schijntransacties haar inkomen kunstmatig verlaagt en zo de betaling van grote sommen belastinggeld omzeilt. Daarom wordt de belastinginspectie op RTL afgestuurd om alle boeken te controleren. De zender verwerpt de beschuldigingen en noemt dit alles een nieuwe aanval van de regering Orbán op een onafhankelijke pers. Mer details (in het Engels) zijn hier en hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten