dinsdag 15 oktober 2013

“Duizend bommen en granaten!”



Na drie jaar gaat Kuif op de schop. Het wordt, zou je kunnen zeggen, wat minder “Kuifje de verslaggever” maar wat meer Bobby die even kort aan dingen snuffelt en dan gauw weer verder gaat. En als het meezit ook af en toe een beetje Haddock in de vorm van wat (galgen)humor door Hongaren in beeld en geschrift.

Samen voor de vrijheid: demo van de gezamenlijke oppositie op 23-10
Toen ik in oktober 2010 met deze blog startte, was het mijn doel om te documenteren hoe “de revolutie in de stembus” van Viktor Orbán gestalte kreeg en waar het naartoe leidde. Hoewel ik aanvankelijk tot doel had vooral de lopende actualiteit elke week kort samen te vatten, ontwikkelde het geheel zich gaandeweg tot een verzameling van wat langere artikelen, analyses en achtergronden bij het dagelijkse nieuws, uitmondend in het boek/e-boek “Veerpontland” dat deze zomer verscheen en waarin het ontstaan en de essentie van het nieuwe Fidesz systeem, dat  in grote lijnen af is, wordt weergegeven.

Dus wordt het tijd voor iets anders, ook omdat ik door andere werkzaamheden minder de tijd heb om steeds maar weer complete artikelen te schrijven die op verschillende aspecten van bepaalde gebeurtenissen ingaan. Wat ik hoop te doen is met wat grotere regelmaat (twee of drie keer per week) een kort berichtje te posten, iets wat me opvalt, treft, verbaast. Dat kan soms ook een korte opmerking zijn gevolgd door het originele bericht in het Engels of Duits en natuurlijk grappen en tekeningen door Hongaren over de situatie en de ontwikkelingen (met vertalingen in het Nederlands, uiteraard) en wat dies meer zij.Hier ter illustratie een kort stukje en een grafiek.


Oppositiekandidaat geweigerd bij verkiezing

De oppositiekandidaat voor de tussentijdse verkiezing voor de gemeenteraad van Békescsaba mag van de plaatselijke kiescommissie niet aan die verkiezingen op 10 november a.s. meedoen. Volgens de door Fidesz gedomineerde kiescommissie voldoet de gezamenlijke kandidaat van de gehele linkse oppositie (MSZP, Samen 2014, PM en DK) niet aan de formele regels, omdat één van de vier partijen een document heeft ingediend dat verkeerd is gedateerd en die partij (PM) dus wat de commissie betreft formeel niet het recht heeft een kandidaat te stellen. In de krant Népszabadság noemt kiesdeskundige Zoltán Tóth de redenering “absurd.”


Provinciaals

Een droevige illustratie van het provinciaalse karakter van Hongarije: een Europese grafiek van het percentage mensen tussen 25-64 jaar die minstens één extra taal spreken. In de meeste landen is dat Engels, soms ook Russisch of Duits. Hongarije? Helemaal onderaan.





3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen