vrijdag 18 oktober 2013

Stemmen gekocht?

Twee kuub brandhout en 50.000 forint per familie, dat is de prijs die is betaald aan families van de zigeunergemeenschap in het stadje Baja om op de kandidaat van regeringspartij Fidesz te stemmen. Via weekblad HVG is een met mobiele telefoon gemaakte opname (klik hier: Hongaars) gepubliceerd waarin een zekere G.R. twee mannen in een café toezegt dit te zullen betalen als zij de stemmen gaan regelen. Om de deal te beklinken legt hij ter plekke 200.000 forint op tafel (2'45-3'15).


De opname lijkt te bevestigen dat er met de verkiezing in Baja opnieuw is gesjoemeld. Een paar weken geleden moest de tussentijdse verkiezing in één stembureau van het stadje op last van de rechter worden overgedaan omdat er aanwijzingen waren dat Fidesz op illegale wijze kiezers had geronseld in de straatarme zigeunergemeenschap. De mannen in de opname klagen herhaalde malen dat er voor die eerste keer veel minder is uitbetaald dan was overeen gekomen, maar uiteindelijk worden ze het eens. Twee kuub hout is voldoende om een klein huis de halve winter te stoken en 50.000 forint is twee maanden bijstand voor een gezin.

Fidesz reageerde onmiddelijk met het indienen van een aanklacht. Volgens de partij is de opname een vervalsing  en is het geheel een opzetje van de oppositie waarbij iemand zogenaamd namens Fidesz stemmen ronselt. HVG kreeg de video een paar dagen geleden toegestuurd en is na een paar dagen onderzoek kennelijk overtuigd dat hij echt is.

1956-2013 Samen voor vrijheid: demonstratie 23 oktober


Geen opmerkingen:

Een reactie posten