maandag 21 oktober 2013

Video-gate

De video-opname over verkiezingsfraude in het stadje Baja (zie mijn blog vorige week) is niet echt, zo stelt de Hongaarse politie na een eerste onderzoek. De opname is twee dagen na de verkiezingen opgenomen, op CD gezet en overhandigd aan de socialisten (MSZP). Weekblad  HVG, die de opname openbaar maakte, heeft inmiddels excuses aangeboden aan de lezers dat ook zij erin zijn getuind en de zaak niet eerst grondig hebben onderzocht. Maar over de vragen wie en waarom heerst nog absolute verwarring.

De theorieën buitelen over elkaar heen. De MSZP zou de video hebben laten maken met het doel Fidesz zwart te maken. De MSZP ontkent en dreigt eenieder die dit beweert voor de rechter te dagen. Het zou ook wel onmetelijk dom gedaan zijn (binnen twee dagen ontdekt!) als dat het geval was. Maar domheid bestaat, zeker ook bij de MSZP, dus je moet het niet uitsluiten. Anderen suggereren dat de video onderdeel was van intern campagnemateriaal, om activisten te laten zien hoe het opkopen van stemmen werkt. Het klinkt als een goedkoop excuus, hoewel het waar kan zijn. Maar ook dan: dom, dom, dom. En er zijn theorieën over dubbelspel en driedubbelspel: Fidesz zou erachter zitten om de MSZP in de luren te leggen of de DK van Gyurcsány om hetzij Fidesz hetzij concurrent MSZP een loer te draaien. Klinkt allebei een beetje onwaarschijnlijk, maar daarmee niet geheel onmogelijk. Maar het is niet verbazingwekkend dat de doorsnee Hongaar allang weer is afgehaakt en niets met dit politieke gekonkel te maken wil hebben.

En over het echte punt wordt niemand gepraat. Want eigenlijk twijfelt intussen niemand er aan dat met name in de arme zigeunergemeenschappen stemmen worden gekocht en geregeld via politieke stromannen en criminele elementen (woekeraars, handelaren in vrouwen en bedelkinderen) in die gemeenschap zelf. Dat is gebeurd bij eerdere verkiezingen, dat is gebeurd in Baja (in ieder geval bij de eerste ronde) en het gaat ongetwijfeld in de toekomst weer gebeuren.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten