donderdag 17 oktober 2013

Is er leven na de 8-1?

De emoties over de smadelijke nederlaag van het nationale team  in de voetbalwedstrijd tegen Nederland zijn nog altijd niet bedaard, integendeel, ze beginnen een steeds meer politiek tintje te krijgen. Onder gewone burgers wordt alom gemord over de belachelijke bedragen die voetbalfanaat en premier Viktor Orbán in de bouw van nieuwe stadions en zijn eigen voetbalacademie stort, terwijl er nu ook een openlijke ruzie is uitgebroken tussen diverse Fidesz politici en Sandor Csányi, voorzitter van de Hongaarse voetbalbond, topbankier en een van de rijkste mannen van het land.

De slogan van de Fidesz regering: Hongarije doet het beter..(öngól =eigen goal)
Voetbal is in dit land tot op een belachelijk niveau politiek geworden. Dat komt vooral omdat Viktor Orbán het tot een kwestie van nationale eer heeft gebombardeerd en zich persoonlijk mengt in het reilen en zeilen van de nationale voetbalbond en het nationale team. Hij geldt als de verantwoordelijke voor het ontslag van trainer Erwin Koeman in 2010 want 'het is onaanvaardbaar dat een buitenlander het natioanle team leidt.' Hij drong aan op de benoeming van Csányi (toen nog een aanhanger van de regering) als bondsvoorzitter die de boel moest reorganiseren. Hij drukt in deze crisistijd vde enorme uitgaven ten behoeve van grote nieuwe stadions erdoor en hij is de man achter de stroom geld naar zijn eigen Puskas voetbalacademie met luxe stadion, gelegen naast zijn buitenhuis in het dorp Felcsut.
Het is dus niet gek dat de blik op hem gericht is na de smadelijke nederlaag tegen Nederland. De op zijn aandrang benoemde Hongaarse coach nam direct ontslag. Een van de topspelers van het land, Adam Szalai, haalde fel uit naar de hele aanpak van het voetbal en zei openlijk wat vele fans alleen durven denken: we stellen helemaal niets voor, we moeten helemaal opnieuw beginnen, we moeten leren van het buitenland en buitenlandse coaches aanstellen, we moeten ophouden onszelf voor de gek te houden met gepraat over hoe goed we waren in de jaren vijftig..
Diverse Fidesz top politici proberen nu Csányi tot de hoofdschuldige te maken en eisen zijn aftreden - om nog maar eens te onderstrepen hoezeer voetbal hier politiek is geworden. Maar Csányi pikt dat niet en uit daarbij en passant ook steeds openlijker zijn groeiende afkeer van en zelfs minachting voor Fidesz-politici en het economisch beleid van de regering. Mocht het tot een openlijke breuk tussen Csányi en Orbán komen, dan kan dat vergaande consequenties hebben. Want Csányi is niet alleen een zeer rijk maar ook een zeer machtig man en buitengewoon invloedrijk in conservatieve kringen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten