woensdag 16 oktober 2013

Sollicitatieprocedure op zijn Hongaars

Sollicitatieprocedure op zijn Hongaars

Wie een baantje wil in het dorp Érpatak, moet eerst een door de burgemeester persoonlijk opgestelde lijst met 191 vragen invullen. Hij wil ondermeer weten wat de sollicitant(e) vindt van Budaházy (een extreemrechtse activist veroordeeld voor gewelddadige aanslagen), Horthy (de autoritaire leider van Hongarije tussen 1920 en 1944), Robert Alföldi (de recent ontslagen progressieve theater regisseur),  “gay pride”, de Fidesz wetten over landbouwland, wie de meest gerespecteerde politicus van het land is enz. Hoezo, oneerlijke sollicitatieprocedure?


En weer wat meer staatskapitalisme

Fidesz heeft een amendement ingediend dat de bevoegdheden van de Toezichthouder Concurrentie ernstig inperkt. Het amendement geeft de regering het recht om de fusie van bedrijven goed te keuren zelfs als de Toezichthouder er tegen is omdat die fusie de concurrentieverhoudingen schaadt, prijzen negatief beïnvloed of de belangen van de consumenten schaadt. De Toezichthouder is door het amendement verrast, wat op zichzelf geen verrassing is.


Heel veel kankerdoden

Volgens nevenstaande grafiek overlijden er in Hongarije aanzienlijk meer vrouwen (Nök) en mannen (Férfiak) aan kanker dan elders in Europa, bijna 350 mensen per 100.000 inwoners per jaar. Slechter ook dan omringende landen als Tjechië, Polen, Oekraïne, Kroatië en andere landen in vergelijkbare omstandigheden en met een vergelijkbare geschiedenis. Ik vrees dat het een teken is van de deplorabele toestand van de gezondheidszorg alhier.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten